Yenidoğan bakımında dikkat etkeniz gereken 10 ayrıntı
Bebekle geçirilen ilk haftalar bir hayli anne için zorlayıcı olabilir. Bu ayrıntılara dikkat ettikten sonra bu süreci ikiniz için de rahat ve neşeli bir hale dönüştürebilirsiniz.
Acıbadem Bursa Sağlık Kurumu Çocuk Sıhhati ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Osman Korkmaz, yenidoğan bebeğinizle ilk zamanlarınızı daha rahat geçirebilmeniz için 10 altın teklifte bulundu.
İşte yenidoğan bakımında dikkat etkeniz gerekenler:
1. Oda ısısına dikkat edin
Rahimde geçirdiği 9 ay süresince sıcak bir civarda olan bebekler yeryüzünde soluk almaya başladıktan sonra geçim sağlarken yumuşak geçişlere lüzum dinler. Anne karnındakine eş bir civarda sezmek onlara her zaman daha iyi sezdirir, bu sebeple sıhhatli bir bebeğin bulunduğu odanın ısısı 22 ile 24 derece arasında olmalıdır.
2. Sık sık emzirin
Doğumdan sonra olası olan en kısa müddet içinde emzirmeye başlamak ve bol bol emzirmek ehemmiyetli. Bebeğiniz lüzum dinlediği tam gıdaları anne sütünden alabiliyor ve süt onu aynı zamanda bir hayli hastalıktan da gözetiyor. Ayrıca bebeğiniz yalnızca fiziksel değil, duygusal lüzumlarını da emzirme sayesinde karşılayabiliyor.
3. Gelişmesini hakimiyet edin
Zamanında doğan sıhhatli bir bebeğin kilosu 2500 ile 4000 gram arasında değişir. Ayrıca bebekler doğumdan sonraki ilk 3-5 gün içinde doğum ağırlıklarının %5-8’ini kaybeder ve takribî 10 gün sonra da yine, doğduğu zamanki kilosuna erişir. Bebeğinizin kilo metamorfozlarını ve baş etrafı, boy gibi ölçümlerinin de ilk sene her ay, kumpaslı olarak yaptırmayı unutmayın.
4. Kaka takibi yapın
Bebeğinizin günde 8-10 defa kaka yapması, anne sütünü yeterince alabildiğinin işaretidir ancak gün fazla dışkılayan bebek de sıradan gelişim gösterebiliyor. Rastgele bir anormal gidişat fark ettiğinizde hekiminize danışmayı önemsememe etmeyin.
5. Cildini gözlemleyin
Yenidoğan bebeklerde hastalık bulgusu olabilecek morarma, döküntü, sarılık ancak bebeğin cildinin gün ışığı veya aydınlık civarda kollanması ile fark edilebiliyor. Bu sebeple annenin bebeğini iyi ışık alan bir civarda günde birkaç kere gözlemlemesi ehemmiyetli.
6. Bedenini silmeyin
Doğduğunda bebeğin tenini kaplayan verniks isimli özel yağ katmanı bebeğin ısı hakimiyetini sağlamasına dayanakçı olurken aynı zamanda teni de dış etmenlerden gözetir. Bebeğinizin ilk banyosunu olasıysa göbeği düştükten sonraki ikinci güne erteleyin ve bu müddet içinde suratı hariç, bedenini silmemeye dikkat edin.
7. Kafasının biçimine takılmayın
Bebeklerin baş kemikleri üst üste binmiş gidişattadır ve yeni doğduklarında hala henüz çok yumuşaktır. Bu sebeple ilk günlerde bebeğinizin başındaki biçim bozuklukları sizi kaygı vermesin. Birkaç gün içinde kendiliğindene düzelecektir.
8. Memelerinize dikkat edin
Meme bölgesinde sıklıkla kollanan şişlikler sıradan ve birkaç haftada kendiliğinden gerileyebiliyor. Bu şişliklerin ovulmaması ve bunalmaması gerekiyor.
9. Bebeğiniz sizi görüp dinleyebilir
Yenidoğanlar net olmasa da 20-50 cm kadar bir mesafeyi görebilirler, birkaç hafta içinde de net görmeye başlarlar. Duyma duyusunun büyüdüğünü de sesli uyaranlara atlayarak veya ağlayarak yanıt vermesi ile kavrayabilirsiniz.
10. Bebeğinizle konuşun
Bebeğiniz sizi tanıyor, sizi beğeniyor ve sizinleyken güvende seziyor… Bebeklerin sevgi ve alaka gereksinimlerinin hemen karşılanabiliyor olması onların gelişimi açısından çok ehemmiyetli. O surattan her fırsatta bebeğinizle konuşun, ona şarkılar söyleyin, derinizi ve sıcaklığınızı sezmesine sık sık izin verin.