Yaz aylarının fobili düşü: Fazla terleme
Yaz mevsiminin gelmesi ve havaların ısınması, fazla terleme yaşayan şahısların kabusu olabiliyor. Zira beden için natürel bir süreç olan terleme, özellikle sıcak kavalarda iş ve sosyal hayatı olumsuz doğrultuda etkiliyor. Bölgesel fazla terleme, hastaların giysilerinde iz vazgeçmesi nedeniyle sarih renk giyinmelerine hatta tokalaşmalarına dahi mani olabiliyor. Memorial Antalya Sağlık Kurumu Cildiye Bölümü’nden Uz. Dr. Lütfiye Çoban, bölgesel fazla terleme ve rehabilitasyon usulleri hakkında bilgi verdi.
Fazla terlemenizin sebebi ciddi bir hastalık olabilir
Bölgesel ya da yaygın olabilen fazla terleme; diyabetli hastalarda, tiroit bezi fazla çalışan şahıslarda ve kanser hastalarında sıklıkla oluşabilmektedir. Ayrıca koltuk altı, el ve ayaklarda duygusal etmenlere bağlı olduğu düşünülen bölgesel fazla terleme görülebilmektedir. Bölgesel terlemede asapsal uyarım neticeyi terleme bezlerinin banalden fazla çalışmasının sebebi bütün olarak öğrenilmemektedir. Fazla terleme başka bir deyişle hastanın iş ve sosyal hayatını olumsuz doğrultuda etkileyen bir hastalıktır.
Ergenlikten sonra daha çok görülüyor
Terleme iki biçimde ortaya çıkar. Psikolojik etkenler, stres, utanma, coşku gibi duygusal farklılıklarda oluşan ilk fazla terleme vaziyeti görülebilir. Tiroid hastalıkları, menopoz yarıyılı, yüksek tansiyon, nörolojik bazı hastalıklar, ilaçlar, içki, kafein gibi maddelere bağlı ortaya çıkan ikincil fazla terleme vaziyeti de mevzubahisi olabilir. Bunlar rastgele bir hastalığa bağlı olmayan fazla terleme vaziyetidir. Fazla terleme en çok 18-25 yaş arasında görülmektedir. Fazla terleme meseleyi artan yaşla beraber eksilebilir. Ancak ileri yaşlarda da fazla terleme meseleyi ile karşılaşılabilmektedir.
Şahsı konuttan çıkamayacak hale getirebiliyor
Koltuk altı terlemesi elbiselerde ıslaklık ve iz oluşturarak hastayı sosyal etraflarda utandıracak güzel olmayan vaziyetlere yol açabilmektedir. Ayrıca, tenin tahriş olması ve makûs bir koku oluşması da hastanın sosyal yaşamını olumsuz doğrultuda etkilemektedir. Bunların yanı gizeme, ellerdeki terlemeye bağlı olarak tokalaşma sırasında yaşanan olumsuzluklar ise şahsın iş yaşamında güçlük yaratabilmektedir. Bölgesel terleme şahsın hayatını tehdit etmese de, yaşam niteliğini ehemmiyetli miktarda eksilten bir rahatsızlıktır ve kesinlikle rehabilitasyon edilmelidir.
Terleme mantar yaradılışına yol açıyor
Fazla terleme, bazı sağlık problemlerine de neden olmaktadır. Ayaklardaki fazla terleme, makûs koku sebebiyle etrafa rahatsızlık verdiği gibi ayak ve tırnaklarda mantar gelişimine de zemin hazırlamaktadır. Bazı gidişatlarda el terlemesi; alet kullanımı, yazı yazarken kalemi yakalama ve araba kullanmayı bile yasaklayabilmektedir.
Fazla terlemeden kurtulabilirsiniz
Bölgesel fazla terlemenin rehabilitasyonunda seçenek usuller kullanılmasına karşın günümüzde rahatsızlığın rehabilitasyonu için en tesirli ve kolay harekât botoks uygulamasıdır. El ve ayaklardaki uygulama sızılı olabileceği için rehabilitasyon evvelinde bölgesel anestezi yapılmaktadır. Koltuk altında uygulama daha sızısız olduğu için, bu harekâta özel kremlerin bir saat evvelinde terleme bölgesine sürülmesi yeterli olmaktadır. Harekâttan birkaç gün sonra şikayetlerin sona erdiği görülür. Rehabilitasyonun tesiri 4- 6 ay arası devam etmektedir. Bu sebeple senede 2-3 defa yinelenmesi gerekmektedir. Harekât sonrasında hastalar, iş ya da günlük yaşamlarına hemen dönebilmektedirler.