Yaşlı kadınlar da şiddet görüyor
Gerek ülkemizde gerekse yabancı ülkelerde kadın yaşlılara uygulanan şiddetin erkek yaşlılara göre çok daha fazla olduğu öğrenilmektedir ve araştırmalarla tespit etilmiştir. Dünya Kadınlar Günü’ne özel açıklama yapan Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri İş Yüksek Mektebi Müdürü Prof. Dr. Gülten Kaptan, yaşlı kadınların aile içi şiddetle dost gibi yaşamayı bilmek zorunda vazgeçildiklerini, yaşlı kadınların mental, fiziksel ve cinsel şiddete erkeklerden daha fazla maruz kaldıklarını ifade ediyor.
Prof. Dr. Kaptan kadın yaşlılara şiddetin bahanelerini ve çözüm tekliflerini şöyle sıralıyor;
– Hem ülkemizde, hem öbür ülkelerde yeterince istatistiksel bilgilerle tespit etilememiş olmasına karşın, mevcut bilgiler özellikler 3 tip şiddete ışık yakalamaktadır.
– Yaşlı kadınlara karşı uygulanan aile içi şiddet, erken yaşlarda başlayıp, yaşlılık sürecinde hala devam edebiliyor. Kimileriyse şiddete hayatın son senelerinde maruz kalabiliyor. Eşler arasında zekasal işlev kaybı, bağlantı kaybı da eşlerden birinin değişiğine şiddet uygulamasına neden olabilir.
– İhtiyarlama sürecinde maruz kalınan şiddet yaşlıda, aile içinde halini özümseyememe, cinsel farklılıklar, işlev noksanlıkları, işten elini eteğini sürükleme gibi istenmedik vaziyetleri ortaya çıkartabiliyor.
Konutsuz kalmaktan korktukları için şiddete ses çıkarmıyorlar
En büyük mesele, özellikle kadın yaşlıların maruz kaldıkları şiddeti kendilerine ve başkalarına açıklayamamalarıdır. Mühürlenmekten korktukları için konuşmaktan çekinirler. Ananelere bağlılık ve deneyimleri aile fertlerini de gözetmek istedikleri için konuşmadıkları düşünülmektedir.
Natürel ki finansal fobi de buna neden olmaktadır. Bakılamamaktan, parasız kalmaktan korkanlar mevcuttur ki gerçeğinde bu fobi de bir şiddettir. Konutlarını kaybetmekten, ortada kalmaktan da korkarlar.
Ne Yazık Ki bu unsurların hepsi birer şiddet kısır döngüsü oluşturmaktadır.
Nasıl temkin alınmalı
Şiddet önlenebilir bir gidişattır. Ancak cemiyetsel yaklaşım ve duyarlılık ehemmiyetlidir. Legal tertip etmeler, medya, resmi ve gönüllü kuruluşlar, eğitim müesseseleri vb. aracılığıyla hükümet ve sivil toplum teşkilatları çalışmalar yapmalıdır.
Yaşlılara müteveccih şiddeti önlemede eğitimin ehemmiyeti büyüktür. Tüm aile fertlerini içeren şiddeti önlemeye müteveccih aile eğitim programları hazırlanmalı ve uygulanmalıdır. Şiddet mevzusunda özellikle minik yaşlarda başlanan eğitimle bireyler hem şiddet hadiselerinin farkına vardırılmalı, hem de alınabilecek ihtiyatlar mevzusunda bilgilendirilmelidir. Yaşlılara konutta bakımın sağlanabilmesi için zorunlu tertip etmelerin yapılması, bu mevzuda ailelerin ekonomik açıdan desteklenmesi, ehemmiyet talep etmektedir. Yanı gizeme şiddet ve umursamamaya maruz kalmış şahısların bildirimde bulunabileceği ve takviye alabileceği sığınma konutu, bakım yurtları gibi kuruluşların artırılması gerekmektedir.
Aile içi şiddete maruz kalanlar ne yapmalı