Yara rehabilitasyonunda dikkat edilmesi gerekenler
Bedenin muhakkak bölgelerinde çıkan ancak uzun zaman geçmeyen yaralar sadece dermatolojik problemlere değil, ciddi hastalıklara da işaret ediyor olabilir. Bir merhem ya da sargıyla yaranın üzerinin kapatılması, alerji, enfeksiyon gibi negatif tablolara yol açarken, altta uyuyan karaciğer işlev bozukluğu, diyabet, kanser gibi hastalıkların da geç tanı almasına neden açabilir. Memorial Şişli Sağlık Kurumu Yara Tahlili ve Rehabilitasyon Merkezi’nden Prof. Dr. Orhan Babuçcu, yara rehabilitasyonunda dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında bilgi verdi.
Her yara yalnızca yara değildir
Yaralar sıklıkla kendi başlarına bir hastalık olarak görülmektedir. Bu vaziyet, yatak yarası gibi bazı vaziyetlerde oranla doğru olabilir. Diyabetli hastaların ayaklarında oluşan yaralar veya dolaşım bozukluğu sebebiyle uzuvlardaki yaralar da kendi başlarına bir mesele teşkil etmektedir. Ancak, her yara yalnızca yara değildir ve doğru bir inceleme ve rehabilitasyon süreci gerektirir.
Kan ve lenf kanseri yara ile kendini gösterebilir
Bacaklarımızda oluşan ve hiçbir rehabilitasyona yanıt vermeyen yaralar, bazen iç uzuvlarımızdaki, özellikle sindirim sistemimizdeki hastalıkların, hatta kanserlerin habercisi olabilir. Bu yaraları karaciğer bozukluklarında görülen döküntülerden ayakarsu ehemmiyetlidir. İyileşmeyen yaranın kendisi bir kanser olabilir veya 20 seneden fazla süren bir yara kansere dönüşebilir. Bunlardan değişik olarak muhtelif kan ve lenf kanseri cinsleri kendisini tende yara olarak gösterebilir. Romatizmal hastalıkların büyük bir lekesiminde “vaskulit” denilen damar duvarlarının iltihabi tepkini görülür, bu vaziyet bazen iyileşmeyen yaralar biçiminde ortaya çıkar.
Şuursuz uygulanan merhem ve kremler yarayı daha da geliştirebilir
Bedende çıkan yaralar, genellikle kaygıya neden olmaktadır. Bunun sebeplerinin incelenmeden iyileştirme yoluna gidilmeye çalışılması, yara yerine şuursuzca ilaç uygulanması alerjiye neden olarak daha büyük yaralar oluşturur. Bu gidişatta yara rehabilitasyon edilmeye çalışıldıkça daha da makûslaşabilmektedir.
Hastanın kendisi de yara yapabilir
Bazı gidişatlarda da psikolojik meseleleri olan hastalar kendilerinde iyileşmeyen yaralar oluşturabilir. Burada emel genellikle azıcık daha alaka veya tıbbi bakım olabilir. Bu gidişatın da uzman hekimler tarafından teşhis edilip, rehabilitasyon yoluna gidilmesi çok ehemmiyetlidir.
Yaranın kaynağı incelenip rehabilitasyon tasarıyı tanımlanmalı
Bedende çıkan her yara şahsı paniğe sevk etmemelidir. Ancak bir yara ideal bir yara bakımına karşın 3 ay içerisinde iyileşme göstermiyorsa, kesinlikle mevzunun uzmanına danışılmalıdır. Yaranın sebebi teşhis edilip uygun bir rehabilitasyon tasarılaması yapılmalı, şahıs hekimin önerilerini harfiyen yerine getirmelidir. Altta uyuyan bir hastalık tespit edildiği takdirde de bir yandan bu mevzu ile alakalı rehabilitasyon süreci başlatılmalıdır.