Tatili çocuklara zehir etmeyin
Çocuklar, aileleriyle cılız anekdotları düzeltmenin yollarını ararken uzmanlar uyarıyor: “Karnedeki cılız anekdot için çocuklara tatili zehir edecek yasaklar koymak, baskılar kurmak onlarla olan ilişkileri bozar.”
Mektep evveli, ilkokul, ortaokul ve liselerde okuyan takribî 16 milyon talebe karnelerini aldı. Şimdi 15 günlük bir mola zamanı. Karnesi iyi olanlar tatili nasıl geçireceğini çoktan tasarlamışken, cılız anekdotları olanlar azıcık buruk. Anekdotlarını düzeltmenin yollarını arıyorlar. Uzmarlar aileleri, “Karne anne-baba-çocuk-hoca arasında bir ‘yargılama-korunma’ vasıtayı değil. Kırık anekdotlar sebebiyle çocuklara tatili zehir edecek yasaklar koymak, baskılar kurmak onlarla ilişkiyi bozar” laflarıyla uyarıyor.
Çocuklara da, “İkinci yarıyıl için marifetlerinize uygun hakikatçi maksatlarla iyi bir tasarılama yapmalısınız. Zamanı iyi kullanmayı muvaffak olmanız gerekiyor. Motivasyonunuzu yüksek yakalamak, karnedeki kırıklara odaklanmadan ve gözünüz korkmadan bilme şeklinize uygun bir ders çalışma tasarıyı yapın” önerisinda bulunuyorlar.
Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Psikolojik Danışma ve Kılavuzluk Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Binnur Yeşilyaprak, Muayenehane Psikolog Pınar Mermer, Türk PDR Derneği İstanbul Şube Başkanı Alpaslan Dartan’ın, cılız anekdotları düzenlemek için ailelere ve talebelere teklifleri şöyle:
Aileler, karneyi yargılama vasıtayı olarak kullanmayın
– Karne anne-baba-çocuk-hoca ve öbür alakalılar arasında bir “yargılama-korunma” vasıtayı değil.
– Çocuğunuza, ‘hiç süre kaybetmeden bir çalışma tasarıyı yap’ demek yerine-varsa-zafersiz olduğu derslerde ya da kendini geliştirmek istediği mevzularda neler yapabileceğinizi tartışın.
– Anne baba olarak cılız karne neticeleri için çocuklara tatili zehir edecek yasaklar koymak, baskılar kurmak onlarla olan ilişkileri bozar. Çocuğa karşın zafer ve çözüm de muhtemel değil.
– Düşük anekdotlar mevzusunda hocayı veya derslerin güçlüğünü tenkit etmek yerine elinden gelenin en iyisini yapıp yapmadığımıza odaklanın.
– Çocuk karnesinden yakınlara bahsetmek istemiyorsa bu mevzuyu kimsenin yanında açmamaya itina gösterelim.
Zafer, sistemli çalışmakla olur
– İkinci yarıyıl için kendi marifetinize uygun hakikatçi maksatlarla, iyi bir tasarılama yapmalı ve zamanı iyi kullanabilmeyi muvaffak olmanız gerekiyor.
– Motivasyonunuzu yüksek tutun. Cılızlara odaklanmadan, gözünüzü korkutmadan kendi bilme şeklinize uygun bir ders çalışma tasarıyı hazırlayın.
– Çalışma saatlerinizi en iyi bildiğiniz, dikkatinizin en iyi olduğu zamanlara göre ayarlayın ve skısa aralıklarla, mola vererek çalışın.
– Karne sizin imtihanlara yansıyan performansınızın göstergesidir, karakterinizin değil. Performansınızdan hoşnut değilseniz, çalışma alışkanlığınızı gözden geçirerek, çabanızı çoğaldırmalısınız. Bunun için tatil yarıyılı iyi bir fırsat. Kendinize güvenin, muvaffak olacağınıza inanın.