Sindirimi basitleştiren 5 çay

İnsanlar binlerce yıldır sindirim meseleleri ve değişik hastalıkların rehabilitasyonu için çay içiyorlar. Bazı nebatsal çaylar; mide bulantısı, kabızlık, hazımsızlık gibi sağlık problemlerinin rehabilitasyonuna takviyeci olduğu öğrenilmektedir. Bu çayların çoğu yaygın olarak bulunabilmekte ve yapılması basittir.
İşte sindirim sıhhatinizi iyileştirebilecek 5 çay.
1. Nane
Mentha piperita nebatının yeşil bir otu olan nane, canlandırıcı aroması ve mideyi yatıştırması ile öğrenilir.
Bazı çalışmalar, naneli bir bileşik olan mentolün sindirim meselelerini iyileştirdiğini göstermiştir.
Nane yağı bazı gidişatlarda kalın bağırsağı etkileyen ve mide sızıları, kabarıklık, gaz ve değişik rahatsızlık verici semptomlara neden olabilen irinli bağırsak belirtisini IBS yatıştırmak için kullanılır.
Nane çayı yapmak için, 7-10 taze nane yaprağını 10 dakika süresince 1 kadeh 250 ml kaynar suya daldırın. Süzün ve için.
2. Zencefil
Zencefil, Asya’ya özgü bir çiçekli nebattır. Köksapı gövdenin yeraltı kısmı dünya çapında popüler bir baharat olarak kullanılır.
Zencefildeki gingeroller ve shogaoller olarak öğrenilen bileşikler, mide kasılmalarını ve boşalmasını uyarmaya takviyeci olabilir. Bu sebeple zencefil; mide bulantısı, kramp, kabarıklık, gaz veya hazımsızlığa takviyeci olabilir.
Zencefil çayı yapmak için 2 yemek kaşığı 28 gram dilimlenmiş zencefil kökünü 2 kadeh 500 ml suda 10-20 dakika kaynatın. Süzün ve için.
3. Rezene
Rezenenin meyan kökü eşi bir tadı vardır ve ham veya pişirilmiş olarak harcanabilir. Çalışmalar, rezenenin mide ülserlerini önlemeye takviyeci olduğunu göstermiştir. Bu beceri, otun ülser gelişimi ile iletişimli zararlarla savaşabilecek antioksidan bileşikleri sebebiyle mümkündür.
Ayrıca kabızlığın giderilmesine ve bağırsak hareketlerinin desteklenmesine takviyeci olabilir. 1 çay kaşığı 4 gram rezene tohumunun üzerine 1 su kadehi 250 ml kaynar su dökerek rezene çayı yapabilirsiniz. İçmeden evvel 5-10 dakika bekletin. Ayrıca taze rendelenmiş rezene kökü veya rezene çay poşeti kullanabilirsiniz.
4. Karahindiba
Karahindibalar yabani otlardır. Sarı çiçeklere sahiptirler. Çalışmalar karahindiba ekstraktlarının adale kasılmalarını uyararak ve besinlerin mideden ince bağırsaklara akışını teşvik ederek sindirimi artırabilen bileşikler kapsadığını göstermiştir.
Bir çalışma karahindiba ekstresinin irinle savaşarak ve mide asidi imalini eksilterek ülserlere karşı korunmaya takviyeci olduğunu göstermiştir. Bu sebeple, karahindiba çayı içmek sindirim sıhhatini geliştirebilir.
Karahindiba çayı yapmak için 2 karahindiba çiçeği ve 4 su kadehi suyu kaynatın, ardından ocaktan alın ve 5-10 dakika süresince dik olarak vazgeçin. İçmeden evvel süzün.
5. Hatmi kökü
Hatmi kökü sindirim sistemini kaplayan mukus üreten hücrelerin imalini uyarmaya takviyeci olabilir. Hatmi kökü iltihaplanma sırasında salınan bir bileşik olan histamin seviyelerini düşürmeye takviyeci olan antioksidan özelliklere sahiptir ve ülserlere karşı gözetebilir.
Hatmi kökü çayı yapmak için, 1 yemek kaşığı 14 gram kuru hatmi kökünü, 1 kadeh 250 ml kaynar suya karıştırın. Süzmeden ve içmeden evvel 5-10 dakika bekletin.
Dyt. Serkan Sıtkı Şahin
[email protected]
özel içeriğidir.