Perhizi neden yarım vazgeçiyoruz
Fazla kilolarından kurtulmak isteyen ancak pazartesi başladığı perhizi 3 gün sonra vazgeçen bireylerin perhiz yaparken bazı kaideleri göz arkasını ettiğini belirten uzmanlar, bu yanılgıların düzenlenmesi gidişatında perhizin emeline erişeceğini söylüyor.
Prof. Dr. Aslıhan Dönmez, tüm kabiliyetler gibi, perhiz yapma marifetinin geliştirilebileceğini, bu gelişimin ise üç basamaktan oluştuğunu belirtti.
Bil, uygula ve tekerrür et
Dönmez, “Bilme, uygulama ve tekerrür etme… Diyelim ki yüzmeyi bilmek istiyorsunuz. Bunun için evvel hangi hareketleri yapmanız gerektiğini bilmeniz gerekir. Bunu teorik olarak bilmeniz yetmez, kesinlikle suya girip bildiklerinizi uygulamanız gerekir. Sonrasında da yüzmeyi sık sık tekerrür etmek gerekir ki beceriniz kalıcı hale gelsin. Perhiz yapma marifeti de bu biçimde bilinir. Evvel neyi yanlış yaptığınızı ve gerçeğinde ne yapmanız gerektiğini bilmeniz gerekir. Sonra bunu günlük yaşamınıza geçirmeniz başka bir deyişle tavırlarınıza yansıtmanız gerekir. Son evre bu yetenekleri otomatik hale getirmektir, bunun için de bol bol bu yetenekleri kullanmanız gerekir” diye konuştu.
Perhiz yapma yeteneği nasıl geliştirilir
Yanılgıyı nerede yapıyoruz
Bu kabiliyeti geliştiremeyen şahıslar, yukarıyada bahsedilen basamakların rastgele bir yerinde kusur yapıyor demektir.
Bilme sürecinde yapılan yanılgılar: Şahıs, ne yapması gerektiğini öğrenmiyor ya da yanlış öğreniyor olabilir. Yanlış perhizler bunun en tipik misalidir. Kalori kısıtlamasının fazla yapıldığı, şahsı aç vazgeçen, “şok” perhizler şahsa kısa vakitte kilo verdirir ama verdiği kiloyu hatta daha aşırısını süratli bir biçimde almasına neden olabilir.
Uygulama sürecinde yapılan yanılgılar: Şahıs, teorik olarak bildiği bilgiyi pratik olarak günlük yaşamına geçirmiyor olabilir. Misalin; şahıs perhiz yaparken aç kalmaması gerektiği bilgisini öğrendi. Fakat perhizini yaparken öğün sıçrıyor ve dolayısıyla aç kalıyor. Bu gidişat şahsın iştahının açılmasına ve dolayısıyla tıkınma hamleyi yaşayıp kilo almasına neden olur.
Tekerrür etme sürecinde yapılan yanılgılar: Şahıs perhiz yaparken kendisini aç vazgeçmemesi gerektiğini bildi ve gerçekten de öğün sıçramadan perhizini uyguluyor. Bir hafta sonra daha önceki yeme kumpasına geri döndü. Başka Bir Deyişle bildiği kabiliyeti tekerrür tekerrür uygulamadı. Yeni bilinen bilgi süratli bir biçimde silinir ve şahıs daha önceki yeme alışkanlıklarına geri döner. Zira beyinde bilgi ancak sık tekerrür edildiğinde kalıcı hale kazanç.
Öğrenişsel tavırcı terapi ile bilinebilir
Aralıksız aynı düşünce ve tavır kalıplarını kullanarak bir kısır döngü içinde dönüp durmanın kilo verdirmeyeceğini dile getiren Dönmez, “Bugüne kadar kilo vermenizi yasaklayan ya da verdiğiniz kiloyu geri almanıza neden olan düşünce ve tavırlar kalıplarının neler olduğunu ve bunların nasıl değişeceğini bilmeniz gerekir. Bu mevzuda size dayanakçı olacak bir psikoterapi cinsi Öğrenişsel Tavırcı Terapi’dir” biçiminde konuştu.