Palavra kokan kelimeler
ABD’de palavra söyleme üzerine uzmanlaşan Psikiyatrist Profesör Janine Driver, palavra söylerken en çok kullanılan lafları tanımladı. Bu sözcüklerin her zaman palavra olmadığını belirten Driver, reeli saptırmak için palavracıların bu laflardan destek aldığını belirtti.
ÇIKTIM: Sevgilinizin bir evvelki gece konuta kaçta geldiğini merak ediyorsunuz ve soruyorsunuz. O ise konuta kaçta geldiğini söylemek yerine “Bardan 9″da çıktım” diye yanıt veriyor. Bu cevap dolaylı olarak “9.30 ortamlarında konuttaydım” mantığına geliyor. Tabi ikinci bir mekana gidilmediyse!
ASLA: Bir bireyin gözünün içine baka baka ‘hayır‘ diyerek palavra söylemek bazısına güç geliyor. O zaman ‘asla’ lafı palavrayı gevşetiyor. Mesela, kız soruyor “Daha evvel birisini hiç bu kadar hoşlandın mı?” diye. Erkek ise “asla” diyor. Doğrudan hayır diyemiyorsa içinize kurt düşebilir.
BU NEDENDEN DOLAYI: Birisinden izahat istiyorsunuz. O ise doğrudan yanıt vermek yerine sözü uzattıkça uzatıyor. Bu nedenden dolayı, öte yandan, bundan dolayı diyerek söyleyeceği palavranın kalibresini düşürmeye çalışıyor.
İNKAR EDERLER
AMA: Hakikatinde hoş bir tümcenin sonuna ama ilavelerseniz, o tümce tüm anlamını yitirir. Ama yeniden de palavra bir tümceden evvel ama kullanıp, evvelinde ise doğru bir tümce kurarak artı puan toplamaya çalışmak oldukça yaygın bir kullanış. Mesela; “Sana destek ederdim ama daha evvel başkasına söz verdim” SUALLER: İnkar palavranın en büyük sponsorudur. Ve köşeye sıkışan, son bir eforla inkar ve sual duvarını örer. “Sen benim nasıl bir insan olduğumu düşünüyorsun?“, “Bana palavracı mı diyorsun?“, “Palavra söyleyerek ne elde edebilirim ki?“… Bu tümceleri duyduğunuzdan kuşkulanabilirsiniz..