Oyuncaklar çocuğun iş tercihini tesirler mi
Psikolog Serap Duygulu çocukların iş tercihine olan tesirini anlattı.
Çocuğun oynadığı oyuncak ve oyunların gelecekte seçeceği iş hakkında ipuçları verdiğine dair bazı görüşler ileri sürülmektedir.Bu görüşlere göre çocuk alaka alanlarına müteveccih oyuncaklarla oynamakta ve erişkinliğe ulaştığında galibiyetli olacağı işi bu yolla gösterebilmektedir.
Bir müzik aletiyle oynayan bir çocuğun duygusal özellikler taşıdığı, vücutsal, anlamsal, matematiksel zihin ile müzik zekâsının daha fazla büyüdüğü, bu sebeple iş olarak müzisyenlik, yazarlık ya da matematik bilimleri alanlarında çalışacağı güzergahında düşünceler vardır.
Aynı biçimde, küp bloklar ve reyin hamuruyla oynamaktan seven bir çocuğun; görsel, anlamsal, matematiksel ve vücutsal zihin gelişimi açısından ileride seçeceği iş dalları mimarlık, ressam, heykeltıraş gibi sanatsal ve çizimsel hünere sabreden iş kısımları olabilir. Buna göre; topla oynayan bir çocuk için de vücutsal, sosyal-irtibat ve görsel zekâsının gelişmiş olduğunu, hareketle alakalı işlerde galibiyetli olabileceğini ve sporun farklı dalları, organizasyon ya da mimarlık gibi işlere yönelebileceğinden laf edilmektedir.
Bu bilgiler ışığında ortaya çıkan gidişat şudur: Çocuğun alaka gösterdiği oyuncak cinsi ne olursa olsun çocuk, reyin ve oyuncakla kendini ifade yolu bulmaktadır. Bu sebepten dolayı da kesinlikle çocuğun hem şahsiyet yapısı, hem zihin ve fiziksel seviyeyi, hem de alaka alanları doğru tespit etilmelidir.
Oyuncaklar çocuğun gelişimini nasıl tesirler?
Oyuncakların çocuğun gelişimini pozitif istikamette etkilediği ve kesinlikle oynaması gerektiği düşünülür ve bu doğru bir düşüncedir. Yaşı ve cinsiyeti ne olursa olsun her çocuk oyunla ve oyuncakla gelişmelidir. Ancak doğru oyuncak tercihi ciddi bir ehemmiyet taşır. Bu açıdan gelişimini destekleyecek oyuncaklar seçtiğini varsayarak yanlış tercihlerde bulunan aileler olduğu da bir reeldir. Ne Yazık Ki bir hayli ebeveyn bu yanlışa düşmektedir.
Misalin elektronik oyuncaklar bu tip oyuncaklardır. Genellikle çocuğun tek başına oynamasına ihtimal verdiği için hem sosyalleşmesi açısından kasvetlere yol açar hem de çocuğu kısıtlı bir mekanda tutuklar. Bu cins oyuncaklarda çocuğun yaratıcılığını geliştireceği hiçbir özellik yoktur.
Savaş oyunları ve silahlar da çocuğun etrafına karşı saldırgan bir tavır geliştirmesine yol açabilir. Sosyal yaşama geçim mevzusunda meseleler yaşamasına neden olabilir. Bir canlıyı yok etmek üzere kurulmuş savaş oyunları bir müddet sonra çocukta bunun klasik bir şey olduğu duygusunun yerleşmesine kadar varabilen negatifliklere neden olabilir.