Nebat çayları karıştırılınca tesirini kaybediyor
Kış mevsiminde bağışıklığı kuvvetlendirmek veya grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıkları daha tez atlatmak emeli ile içilen nebat çaylarının tüketiminde bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor. Uzmanlar çayların sade harcanması gerektiğini belirtiyor. Zira öbür nebatlarla karıştırıldığında nebat çaylarının tesiri eksiliyor.
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi’nden Beslenme ve Perhiz Uzmanı Gizem Köse, özellikle kış aylarında tüketimi artan nebat çaylarının karıştırılması halinde tesirlerinin eksilebileceğini vurgulayarak bir arada değil, tek tek harcanmasını önerdi.
Karmaşık olmayan nebat çaylarını çocuk, erişkin veya yaşlıların günde 2 fincan harcayabileceğini söyleyen Dyt. Gizem Köse, “Kantaron, enginar, hindiba, karabaş, civanperçemi gibi çaylar kapsadıkları değişik etmen maddeleri ile ilaç etkileşimlerine neden olabilmektedir. Dolayısıyla bu gruplarda özellikle ilaç kullanan fertler evvelinde hekimine danışmalı ve bu mevzuda onay almalıdır” diye konuştu.
Bazı karmaşık nebat çaylarının karaciğeri yorduğunu böylece bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek bir yana daha da zayıflatabildiğini dile getiren Dyt. Köse, “Benim teklifim her nebat çayının sade olarak harcanması ve boğazda ağrı var ise ılıkken bal ilave edilmesi doğrultusundadır” ifadelerini kullandı.
Hangi nebat çayı nelere iyi geliyor
Her nebat çayının değişik tesirleri olduğunu belirten Dyt. Köse hangi nebat çayının nelere iyi geldiğini anlattı…
Kış çayı olarak satılan çayların çok karmaşık olmamasına dikkat edilmeli. Kuşburnu, adaçayı, karanfil, tarçın, zencefil ve papatya gibi karışımlar tüketime uygundur. Ancak muhtemel oldukça her çayı tek başına harcayarak bağışıklık sisteminizi daha güçlü hale getirebilirsiniz. Her çay ayrı ayrı harcandığında gün alternatifiniz de olmuş olur.
Özellikle adaçayının antimikrobiyal tesiri sayesinde mikroplardan ve bakterilerden koruma özelliği vardır. Hafif bitkinlik bulgusu vaziyetinde hastalıklardan korunma emelli adaçayı harcanması nasihat edilmektedir.
Kuşburnu kısa zamanda demlenmeli
Kuşburnu iyi bir C vitamini kaynağıdır. Bağışıklık sisteminin kuvvetlendirilmesinde en çok kullanılan nebattır. Ancak demlenmesi sırasında kayba uğrayabilmektedir. Bu surattan uzun süreli demleme operasyonu uygulanmamalı, muhtemel olduğunca süratli bir biçimde tamamlanmalıdır. Zira uzun zaman beklendiğinde içerisindeki C vitamini okside olarak kaybolmaktadır.
Ateşli hastalıklarda zencefil ve nane kullanılabilir
Nane çayı gribal enfeksiyonlarda ateş vaziyeti de varsa bedenin ısınmasını ve terlemesini sağladığı için kullanılmaktadır. Harcanan çaya taze olarak da ilave edilebilir. Aynı biçimde zencefil de ateşli hastalıklarda kullanılabilir ayrıca akciğerlerdeki enfeksiyonun bedenden çıkarılmasında da yararlıdır.
Kırmızı çay, beden mukavemetini artırıyor
“Kırmızı çay” olarak da öğrenilen roibos nebatının çayı da beden mukavemetini artırmaya destekçi olur. Ayrıca tarçınla birlikte hakimiyetini de dayanaklar. Günde 1 fincan harcanması uygundur.
Adaleleri yasemin ve papatya ile dinlendirin
Yasemin ve papatya çayları bitkinlik ve halsizlik gidişatlarında adalelerin dinlenmesini sağlar. Özellikle kış aylarında günde 1 fincan harcanması nasihat edilir. Akşam saatlerinde harcandığında uykunun tertip edilmesine destekçi olur. Kumpaslı uyku, bedenin derlenmesini ve bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesini sağlar. Böylece dolaylı yoldan enfeksiyonlara karşı gözetici olabilmektedir.