Mutsuzken dünyayı gri görüyoruz
Canınız sıkkın olduğunda dünya genelde bunaltıcı, sıkıntılı ve gri gözükür. Moralinizin bozuk olması mavi rengini idrak edişinizi değiştirebilir. ‘Psychological Science’ mecmuasında yayınlanan yeni bir araştırmaya göre bir insanın duyguları ve renk algısı arasında doğrudan bir iletişim var.“Renk, tecrübelerimizin en ehemmiyetli parçalarından biri” diyen raporun başyazarı Rochester Üniversitesi’nden Psikolog Christopher Thorstenson, mutsuz insanların dünyanın ‘renksiz’ ve ‘gri’ olduğunu, mutlu insanların ise dünyanın ‘parlak’ ve ‘renkli’ olduğunu söylemesinin bir sebebi olduğunu anlattı.
Ağ Tabakaya gelen ışık eksiliyor
Psikologlar, duyguların ‘düşük seviyeli görsel süreç’e tesiri olduğunu uzun zamandır öğreniyor. Görsel süreçte, beyinden gelen kimyeviler neyi nasıl gördüğümüzü etkiliyor. Yeis bu kimyevinin salgılanmasını eksilttiği için ağ tabakaya giren ışığı eksilterek görsel hüneri düşürüyor. Sıkkın bir ruh hali dopamin seviyesini düşürerek ağ tabakadaki nörotransmiterlere hasar veriyor. Bunalım da renklerin ayırt edilmesindeki güçlüğe başka bir deyişle mutsuz bir insanın dünyayı daha puslu, daha flu görmesiyle ilişkilendiriliyor.
Deneyde insanlar iki gruba bölerek ‘keder’ rolü verilenler ‘Aslan Kral’ filminden kederli bir sahne, ‘cümbüş’ rolü verilenler de bir standup şovu izliyor. Sonrasında herkesten rengi solgunlaştırılarak rengi griye yakınlaştırılmış kırmızı, sarı, yeşil ve mavi bez parçalarına bakmaları isteniyor. Kobaylar renk hipotezlerinin doğruluğuna göre puanlanarak ruh hali testine tabi yakalandı.
Nasıl sezdiğiniz dünyayı nasıl gördüğünüzü etkiliyor
Netice olarak, drama insanlar mavi ve sarı renklerdeki gölgeleri ayırt etmekte zorlandı. Fakat acayip bir biçimde, kırmızı ve yeşil renkleri görmekte bir mesele yaşamadılar. Bu da insanoğlunun evrimsel bir lüzumdan kaynaklı, hiddete tepki olarak kırmızı renk görme yöneliminden kaynaklanıyor olabilir.
Thorstenson ve takımının yalnızca mavi-sarı renk aksında görüş değişiklikleri gözlemlemesi kısmet yapıtı değil. Dramalığın kimyevi madde salgılanmasını eksiltip tam renk görüşlerini etkilemesi bekleniyordu ama neticeler böyle olmadı. Ayrıca, dramalığın görme duyumuzdaki dopamin seviyesini etkilemesi gelecekte üzerine çalışılacak mevzular arasına girdi. Thorstenson “Dopaminin, bunalım ve ADHD gibi ruh sıhhati bozukluklarında ehemmiyetli rol oynuyor… Nasıl sezdiğimiz dünyayı nasıl gördüğümüzü gerçekten etkileyebilir” dedi.
Radikal