LYS’ye girecek talebeler az da olsa evham yaşamalı

Yeditepe Üniversitesi Kılavuzluk ve Psikolojik Danışmanlık Öğretim Abonesi Prof. Dr. Gürhan Can, yaptığı açıklamada, talebelerin imtihan evhamını nasıl yenebileceklerini, Yeditepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Kısmı Öğretim Abonesi Binnur Okan ise imtihan günü ve imtihan sırasında nasıl beslenmeleri gerektiği anlattı.
”Evham yaşamak motivasyonu çoğaldırır”
İmtihan performansını etkileyen en ehemmiyetli mevzunun ” imtihan endişesi” olduğunu, imtihana hazırlanırken talebelerin az da olsa evham yaşamalarının onların motivasyon seviyelerini pozitif doğrultuda etkilediklerini belirten Can, “LYS’ye girecek talebeler, az da olsa evham yaşamalı” dedi.
İmtihan evhamının negatif tesirleri
Can, yüksek seviyedeki imtihan evhamının talebelerin bildiklerini de ortaya koyabilmelerine mani olacağını bildirerek, şunları kaydoldu: “İmtihanlarda endişelenen talebeler, yaşadıkları endişenin yoğunluğuna bağlı olarak, imtihan esnasında beceriksizlik, naçarlık, kaygı, telaşlanma, paniğe kapılma gibi olumsuz duyguların yanı gizeme, fazla miktarda terleme, kalp çarpıntısı, cezalandırılma temennileri, statü ve benlik hürmetinde eksilmeler ve eşi bir ekip tepkinler gösterir. Böyle bir gidişatta ferdin zekâsında oluşan marazi düşüncelerle benliğine müteveccih beceriksizlik duyguları, onu dikkatini imtihan sualleri üzerinde toplayabilmekten alıkoyar. Bir cinsli imtihana konsantre olamamakta, zaman ilerledikçe kalan tüm sualleri cevaplayamayacağı kaygısıyla naçarlık duyguları içinde paniğe kapılabilir. Böyle bir vaziyet içindeki aday, imtihan esnasında beliren bu cinsten olumsuz yankılardan biran evvel kurtulabilmek için, şuursuz bir şekilde de olsa, bir an evvel imtihanı terk etmeye meylederken, yanıtını bildiği bir hayli sualin doğru cevabını anımsayamamakta ya da bu suallere de yanlış yanıtlar verebilir.”
İmtihan endişesiyle başa çıkmanın yolları
İmtihan endişesi ile başa çıkabilmenin bazı usuller uygulanabileceğini ifade eden Can, şöyle devam etti: “Bu mevzuda uzmanlaşmış psikolog, psikiyatristlere müracaat etmeleri, bu cins kaynaklardan profesyonel takviye almak endişeyi yenmede tesirlidir. İmtihan endişesi ile başa çıkabilmeniz için öncelikle imtihana yeterince hazırlanmış olmak gerekir. İmtihana yeterince hazırlanıldığı unutulmadan imtihan evvelinde ve imtihan esnasında klasik yaşantı sürdürülmeli. Özellikle imtihana yakın günlerde sabahlara kadar çalışıp, uykusuz kalınmamalı. Günlük kumpaslı yürüyüşler yapılmalı. İmtihana bir iki gün kala çalışmalar vazgeçilmeli. ‘Ancak imtihanda galibiyetli olursam bedelliyim’ fikriden uzak durulmalı ve ‘Yeterince çalıştım, muvaffak olacağım’ denilmeli.”
Yeditepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Kısmı Öğretim Abonesi Binnur Okan da imtihana girecek talebelerin her öğünde kesinlikle süt, et, hububat, sebze ve meyve harcaması gerektiğini belirtti. Okan, imtihan evveli sıhhatli bir uyku ve imtihan günü sıhhatli bir sindirim sistemi için dünü harcanan gıdalara dikkat edilmesi gerektiğini de sözlerine ilave etti.