Kurban etini dinlendirmeden yemeyin
Bu sene koronavirüs salgını sebebiyle, kurban etinin nasıl saklanacağı ve nasıl harcanması gerektiği gibi mevzular daha ehemmiyetli hale geldi. İstanbul Rumeli Üniversitesi Rektör Dayanakçısı ve Gözetici Sağlık Uzmanı Prof.Dr. Oğuz Özyaral, Kurban Bayramı evveli önemli uyarılarda bulundu.
Kurban etini dinlendirmeden yemeyin
Tüm dünyayı tesiri altına alan Kovid-19 salgını neticesinde ülkemizde hadise rakamları aynı seyirde devam etmektedir. Kurban Bayramı’nda ülkece çok daha fazla titiz davranmamız gerekiyor. Özellikle 65 yaş üstündeki yurttaşlarımızın, kronik hastalığı olanların, tebrikleri telefonla kabul etmelidir. Hiçbir biçimde el sıkma, kucaklaşma olmamalıdır. El pakliğine dikkat edilmelidir. Toplanacaksa sarih hava seçim edilmelidir. Bayramda, maske ve mesafe kaidesine bugüne kadar olduğundan daha fazla dikkat etmeliyiz.
Alışıldığı üzere kurban kesilir kesilmez o günkü yemeğe yetiştirilmeye çalışılır. Ancak kurban kesilir kesilmez et harcanmamalıdır. Kesim sonrası kurbanın kanının akması için serin bir yerde en az bir saat kadar asılı yakalanması veya buz dolu bir kap ya da poşette 15-20 dakika kadar bekletilmesi gerekir. Böylece hem et dinlenir, damarlardaki pıhtı birikimine neden olacak kan dışarı atılmış olur hem de kasılan et rahatlar, kendini salar ve sertliği gider. Şayet etinizi buzdolabınıza kaldıracaksanız o zaman tek kullanımlık porsiyonlar halinde poşetlemelisiniz. Uzun süreli derin dondurucuya konulacak parçalar tek kullanımlık büyüklükte olmak zorundadır. Asla çözünen et ikinciye dondurulmaz. Havanın sıcak olduğunu unutmayın. Poşet içinde hava almadan birkaç saat bekleyen et dahi bozulabilir.
En doğru pişirme biçimi kavurma
Eti çok parçaya ayrılmak yüzeysel lekelemeye neden olur. Bu da bakteri lekeliliğini artırır. Kesimle beraber etin kanının çıkması için buzlu suya koyabilirsiniz. Eti kesip ufaladıktan sonra kesinlikle pak kaplara alınmalıdır. Ayrıca ete değme, etle temas bakteri üremesine uygun zemin oluşturur. Dolayısıyla etin her ayrılınışı başka bir deyişle küçülmesiyle üzerine bulaşan lekelilik çoğalır. Dışarıda et çok kısa vakit kalmalı şipşak dağıtacak yerlere eriştirilmelidir.
En doğru pişirme biçimi etin kendi yağıyla kavrulmasıdır. İsteğe bağlı olarak soğan, biber, domates gibi sebzeler ilave edilerek sotelenebilir. Etin yanında bulgur, ayran, şalgam ya da salata ile servis edilmesi hazmı basitleştirir. Sağlık açısından da daha doğru bir seçimdir. Dinlendirilmeden ızgara biçiminde harcanmasının, özellikle az pişmiş olarak yenmesinin de çok doğru olmadığını belirtirim.