Kıskançlığı nasıl yenebilirsiniz
Genç-yaşlı, bayan-erkek herkes yaşamında en az bir kere çekemer. Aşık olunan şahsın başkasına alaka göstermesi, kuşkulu tavırlar, kandırma… Kıskançlık hem çekemeyenin, hem de çekemenenin yaşamını zehir edebilir. BBC, herkese tanıdık olan bu duyguyu incelemiş. Ara gizeme yapılan kıskançlık, bir ilişkinin canlı kalmasını sağlayabilir. Ancak, rahatsız edici ve anlam dışı ebatlara eriştiğinde, çok hasar verici olabilir. Kıskançlığın tesirlerini gevşetmek için yapılabilecekler var.
İlişki psikoterapisti Paula Hall, kıskançlığın tesirlerini eksiltmenin sabır ve mücadele gerektirdiğini söylüyor. Herkesin çekememe sebepleri ve sezdikleri değişik. Psikolog Ayala Malach’a göre kıskançlık, ‘varolan bir aşka, ilişkiye veya onun niteliğine müteveccih tehdide bir tepki’… Gıpta ve hasetten değişik olarak hep üç şahıs ve kaybetme fobisi vardır. Çekemeyen insan bir hayli duyguyu aynı anda yaşar, usundan bin cinsli düşünce geçer, bir sürü değişik tavır şekilleri sergiler.
Duygular: Acı, dargınlık, kin, yeis, haset, efkâr, aşağılanma.
Düşünceler: Gücenme, yargılama, kendini rakiple mukayese etme, imajın sarsılmasından korkma, kendine acıma.
Tavırlar: Kendini yorgun sezmek, titremek ve terlemek, devamlı sual sormak ve karşındakinden devamlı güvence istemek, saldırgan tavırlar, hatta şiddet.
Öldürür de, diriltir de
Kıskançlık dozunda olduğu sürece, var olan bir ilişkinin korunmasını dahi sağlayabilir. Bireylere, sevgililerinin, eşlerinin çantada keklik olmadığını anımsatır. Karşındakine emek vermeye, onun kendisini bedelli sezmesi için mücadele göstermeye yöneltir. Üstelik duyguları kuvvetlendirir, aşkın ateşlenmesini sağlar ve sevişmeleri daha tutkulu kılar. Ama bir de aşkın dozunda olmadığı vaziyetler var…
Bazen kıskançlıkta miktar kaçar. Misalin eşi daha önceki bir dostuyla dans ettiği için bir erkek münazara çıkarabilir veya bayan eşinin yeni işvereni hoş bir bayan olduğu için çileden çıkar. İşte bu stil kıskançlıklar gerginlik yaratır. Karşıdaki, kıskançlığa mahal vermemek için devamlı önlemli davranmak, tetikte olmak zorunda sezer. Gidişatın farkında olan kıskanç taraf ise kendini yargılama ve haklı çıkarma arasında gidip kazanç.
Nasıl başa çıkılır?
Çiftlere bazen yaşamı zehir eden, dağılmalarına dahi yol açan kıskançlık duygusuyla başa çıkmak gerçeğinde hiç de basit sayılmaz. Uzun zaman ve emek isteyen bir gayret olabilir. Şayet, kıskançlığınızın çocukluğunuzda yaşadıklarınızdan kaynaklandığını düşünüyorsanız, bir psikolağa müracaat etmenizde fayda var.
Çocukluğunuzla alakalı irtibat kuramıyorsanız o zaman şu noktaları gözden geçirmeniz bereketli olabilir… Kıskançlığınızın hakikatçi olup olmadığını gözden geçirin. Onu neden çekemediğinizi düşünün. Gerçekten ilişkinize müteveccih bir tehdit mevzubahisi mi? Sizin tutumlarınız ilişkinizi makûslaşmasına neden mi?
Kendi kendinizi telkin edin. Kıskançlık bulguları sezdiğinizde partnerinizin sizi beğendiğini, size bağlı olduğunu ve size hürmet dinlediğini anımsayın. Hoşlanılmaya layık, güzel bir insan olduğunuzu ve ters giden bir şeylerin olmadığını söyleyin kendi kendinize.
Eşiniz size göz açtırmıyorsa…
Hadiseye değişik bir açıdan yanaşın. Kıskançlığın aşkın bulgusu olduğunu hatırlayın. Hemen korunmaya geçmektense, onu kavramaya çalışın.Kendi tutumlarınızı gözden geçirin. Emin tutumlarınızın partnerinizin sizi çekememesine neden olduğunu öğreniyorsanız, bu tutumlarınızı değiştirmeye çalışın.
Verdiğiniz lafları tutun, yapamayacağınız laflar vermeyin.
Onun güvenini geliştirin. Ona, onu ne kadar beğendiğinizi söylemek için her fırsatı değerlendirin. Onu neden beğendiğinizi anlatın. İltifat edin, gelecek hayallerinizi paylaşın.
Bu mevzuyu konuşmayı deneyin. Yeniden netice alamıyorsanız beraber bir uzman psikoloğa danışabilirsiniz.