Kış mevsiminde bunalım yaygınlaşıyor

Central Hospital’dan Uzman Psikolog Aycan Bulut, “Kış mevsiminin gelişiyle beraber bir hayli şahısta psikolojik başkalaşımlar başlayabilir. Yaz mevsiminden sonra güneş ışınlarının eksilmesiyle depresif gidişatlarda çoğalışlar gözlemlenebilir. Özellikle havaların soğuması şahsın sosyalleşmesini maniler” diyerek laflarına şu biçimde devam etti: Mutsuzluk, özgüven noksanlığı, enerji kaybı gibi vaziyetler gözlemleniyor ve bu stil bulgular 2 haftadan uzun sürüyorsa hemen bir uzmana danışılması gerekiyor.
Bunalım hayat niteliğini düşürüyor
Bunalım sık görülen, yineleyen, şahsın psikolojisinde negatifliklere yol açan ve yaşamını güçleştiren duygu gidişat bozukluğu olarak da kabul edilir. Yaşanan tüm bulgular şahsın hayat niteliğini düşürebilir ve yaşamsal işlevselliği bozabilir. Özellikle bu bireyler kendilerini yoğun bir biçimde naçar ve yalnız sezerler. Bu kadar yoğun duyguları ve düşünceleri olan bireyler bu yarıyılı hayatın akışına vazgeçerek çözemezler.
Bir bireye bunalım tanısının konulabilmesi için o şahsın eskiki işlevsellik seviyesinde 2 haftadan fazla süren bir farklılık olması gerekir. Bunun yanı gizeme yaşanan semptomların rakamın fazla olması ve bu bulguların en az birinin depresif duygu gidişat, yapılan işe ilgi duymama ya da artık zevk alamama gibi gidişatların olması koşuldur.
Enerji kaybı, mutsuzluk ve dikkat noksanlığı varsa…
Bunalım yoğun yeis, özgüven noksanlığı, enerji kaybı, uykusuzluk, iştahsızlık, dikkat noksanlığı, mutsuzluk, gönülsüzlük ve hayattan sevinç alamama gibi şahsın hayatını negatif güzergahta etkileyen bulguların yoğun yaşandığı bir ruh bozukluğudur. Aynı zamanda şahısta akılsal, duygusal ve tavırsal negatif farklılıklar da gözlemlenebilir.
Kış mevsiminde psikoloji değişebilir
Kış mevsiminin gelişiyle beraber bir hayli şahısta psikolojik başkalaşımlar başlayabilir. Yaz mevsiminden sonra güneş ışınlarının eksilmesiyle depresif gidişatlarda çoğalışlar gözlemlenebilir. Özellikle havaların soğuması şahsın sosyalleşmesini maniler. Misalin dışarıda program yapmak yerine konutta müddet geçirmeyi seçim eder. Daha evvelden bunalım tanısı almış ya da depresif vaziyete yatkınlığı olan bireylerde bunalımın şiddetli yaşanması ve yinelenmesi olasıdır. Kış mevsiminde mesullüklerin daha da çoğalması, yaşam süratine geçim sağlamaya çalışma, programlarda yoğunluk ve günlerin kısalığı gibi nedenler kış bunalımının yaşanmasına zemin hazırlayabilir.
Her şahısta değişik
Bireylerde kış bunalımın sezilmesi ve şiddeti şahsiyet yapısına göre değişiklikler gösterebilir. Bunalım bulguları 2 haftadan fazla bir vakit şahsın fertsel, sosyal ve iş hayatını negatif etkiliyorsa ve buna ek olarak vücutsal rahatsızlıklardan da laf ediliyorsa bir uzman ile görüşülmesi gerekir. Bir insanın yaşamı süresince bunalım geçirme ihtimali yüzde 25’dir. Özellikle bu gidişat bayanlarda daha fazla yaşanmaktadır.
Mevsimsel bunalım yaşayan bireyler yaz aylarında kendilerini daha canlı ve hareketli sezerken kış aylarında daha enerjisiz sezebilirler. Ayrıca fazla yeme isteği, az fiziksel etkinlik, çok fazla kilo alma ve aralıksız geçime lüzumu gibi vaziyetler de gözlemlenebilir.
Sosyalleşin
Kış bunalımı yaşayan şahısların sarih havada müddet geçirmeye özen göstermeleri gerekir. Özellikle sarih havada sabah 06.00-10.00 saatleri arasında spor yapmak fayda sağlayabilir. Dostlarla sosyalleşmek, değişik ve cümbüşlü aktifliklere zaman ayırmak da bu gidişatı atlatmalarına dayanakçı olabilir. Daha Öncekinden yapmaktan sevinç alınan tüm etkinlikler yavaş yavaş tekerrürden yapılmaya başlanmalıdır. Bu şahısların negatif düşünceleri ve kısıtlayıcı tutumları tespit ederek, pozitif düşüncelere odaklanması ve pozitif tavırlarını aşırılaştırmaları gerekir.
Negatif düşüncelere karşı psikoterapi
Kış bunalımının rehabilitasyonunda yalnızca ilaçlar kullanılmaz. Şahısların gerek fertsel gerekse bireyler arası meselelerini çözmek ve hayatlarını pozitif güzergahta değiştirebilmek emeliyle psikoterapi teknikleri de uygulanmaktadır. Psikoterapideki ilk emel bu şahısların hayata karşı negatif düşüncelerini ortadan kaldırmaktır. Bunun yanı gizeme kendilerine ve yaşama olan güven beceriksizliklerini tekerrür kazandırabilme ve devirici düşüncelerden kurtulabilmelerine müteveccih niyetler de tanımlanır.