Karabuğday perhiziyle sıhhatli kilo verin
Sıhhatli beslenme ve sıhhatli yaşam, günümüzde en çok önemsediğimiz mevzulardan bir tanesi. Teknolojinin büyümesiyle beraber yiyeceklerimiz natürelliğini kaybetmeye başladı. Doğal olmayan yiyeceklerin tüketimiyle beraber bir hayli hastalık yaşamımıza girdi.
Sıhhatsiz beslenme kalp, dolaşım, diyabet, obezite hatta kanser gibi pek çok hastalığın yaygınlaşmasının en ehemmiyetli sebeplerinden bir tanesi. Natürel ki teknolojinin getirdiklerinin önüne geçmek olası değil ama en azından tabiatın bize bahşettiği olağanüstü yiyecekleri yaşamımıza daha fazla dahil ederek sıhhatli beslenmek olası. Bu olağanüstü gıdalardan bir tanesi de karabuğday.
Ülkemizde yeni yeni tanınmasına karşın bir hayli ülkede popüler olan karabuğday, yüksek protein bedeline sahip. İçeriğinde doymamış yağ asitleri, aminoasitler, antioksidanlar flavonoid, B1, B2 ve E vitaminleri olmak üzere bir hayli vitamin ile beraber fosfor, magnezyum, bakır ve çinko minerallerini barındırıyor. Ayrıca yüksek oranda perhiz lif var.
Karabuğdayın yararları
1- Düşük yağ oranı kapsadığı için sıhhatli beslenmede ve zayıflama perhizlerinde rahatlıkla kullanılabilir. Karabuğdayın açlık duygusunu bastırmadaki tesirinin de en üst derecede olduğu tespit etilmiştir.
2- Yüksek kolesterolün düşmesine destekçi olur. Yapılan araştırmalara göre günde 100 gram karabuğday harcayanların LDL kolesterolünde başka bir deyişle, makûs mizaçlı kolesterolünde düşme gözlemlenmiştir. Ayrıca iyi mizaçlı kolesterol HDL’i artırdığı görülmüştür.
3- İçeriğindeki ‘kutun choline’ bileşiği karaciğer yağlanmasını eksiltir, karaciğerin çalışmasını basitleştirir ve hafifletir.
4- Yüksek kan tazyikini düşürür başka bir deyişle tansiyonun düşmesinde tesirlidir.
5- İçeriğindeki ‘rutin rtin’ hür radikallerle savaşır ve kansere karşı bedenimizi korur.
6- Karabuğdayda bulunan ‘rutin rtin’ olarak adlandırılan bir flavonoid vardır. Bu flavonoid kanın akış süratini kumpaslar, kan damarlarını korur. Kanın hemen pıhtılaşmasını ve kan kaybının çoğalmasını maniler
7- Yüksek oranda magnezyum kapsar. Kapsadığı magnezyum sayesinde karabuğday harcayan şahısların kan şekeri seviyeyi balanslı kalmıştır başka bir deyişle, diyabete karşıda gözetici tesiri olduğu ortaya çıkmıştır. Şeker hastaları öteki karbonhidratlara oranla gönül rahatlığı ile harcayabilir.
Karabuğday perhizi
1. gün
Kalkınca: 2 su kadehi su + 2-3 adet kuru erik
Sabah: Yağsız tost + 2 adet bütün ceviz + 1 su kadehi süt şekersiz, tarçınlı
Öğle: 120 gram yağsız dana eti + detoks ayranı + bol yeşillikli salata
İkindi: 1 kase zencefilli yoğurt kürü
Akşam: Yoğurtlu karabuğday kürü + 1 kase sebze çorba
Gece: 1 büyük boy kivi
2. gün
Kalkınca: 2 su kadehi su + 2 adet gün kurusu
Sabah: 1 haşlanmış yumurta + 1 tatlı kaşığı bal + 2 dilim kepekli etimek + 1 fincan beyaz çay şekersiz
Öğle: Hudutsuz balık ızgara veya fırında seçim edilmeli + 1 kase mercimek çorba + bol roka salatası
İkindi: 10 adet badem + 10 adet fındık
Akşam: Cevizli karabuğday salatası + detoks ayranı
Gece: 2 ince dilim ananas
3. gün
Kalkınca: 2 su kadehi su + 2 adet bütün ceviz
Sabah: 1 kase karabuğdaylı süt karışımı
Öğle: Hudutsuz tavuk ızgara + cevizli karabuğday salatası
İkindi: 2 kepekli bisküvi + 1 fincan sütlü kahve
Akşam: Yoğurtlu karabuğday kürü + 1 kase sebze çorba
Gece: 1 çay kadehi nar suyu