İmtihan stresini sosyalleşerek atın
Psikolog Oya Birsen, hem ebeveynlerin hem de çocukların yaşamını negatif güzergahta etkileyen imtihan stresi ile başa çıkma usullerini paylaştı. İmtihan stresinin coşkuya neden olduğunu ve bu gidişatın talebenin belleğinde meselelere yol açtığını belirten Psikolog Birsen, ailelerin çocuklarına imtihan endişesini yenme mevzusunda dayanakçı olmaları gerektiğini ifade etti.
Çalışma tasarısına sosyal etkinlikleri ilave edin
Talebelerin imtihan stresini yenmek için en çok anne-baba dayanağına gereksinimi olduğunu vurgulayan Birsen, “İmtihana hazırlanmanın yanında sosyalleşmek çok ehemmiyetli. Devamlı imtihana hazırlanan bir talebenin stres oranı sosyalleşmediğinde daha da yükselecektir. Şayet talebe sosyal etkinliklerini de reelleştirecek bir program uygularsa, imtihan evvelinde ve imtihan sırasında kendini daha rahat sezecektir” dedi.
Stresi, “tekdüzelikten bunalan beynin verdiği tepki” olarak belirleyen Birsen, şöyle devam etti: “İmtihandan başka bir şey düşünmeyen bir talebenin beyni tekdüzeleşmekten bunalır ve stres beyni ele geçirir. Stres sebebiyle salgılanan adrenalin salgısı, düşünceyi bloke eder, sistemi kilitler ve beynin çalışmasını yasaklayarak düşünce akışını durdurur. Doğru soluk alarak, fizik egzersizleri yaparak ve düşünce şeklinizi gevşeterek stresi eksiltebilirsiniz.”