İhtiyarlamaya karşı şeftali
Diyetisyen ve Yaşam Koçu Gizem Şeber, şeftalinin gün süresince hava, su ve değişik etrafsal etkenler sebebiyle ve yediklerimiz içtiklerimiz nedeniyle bedenimizde oluşan sıhhatimiz açısından hasarlı ve ihtiyarlamayı süratlendirici özgür radikallerin vücuttan atılmasına takviyeci olduğunu söyledi.Şeber, yaptığı açıklamada, şeftalinin, yaz sofralarının bırakılmaz meyvelerinden biri olduğunu, tadı ve kendine has kokusu ile bizi kendine sürükleyen bu meyvenin sağlık açısından da bir hayli yararı olduğunu ifade etti.
Şeber, şeftalinin 100 gramının yalnızca 39 kalori kapsadığını, 1 orta boy şeftalinin takribî 70 kalori olduğunu, perhizlerde 1 adet şeftalinin 1 porsiyon meyve yerine geçtiğini kaydoldu. Şeber, şeftalinin antioksidan kaynağı oluğunu anlatarak, “Gün süresince hava, su ve değişik etrafsal etkenler sebebiyle ve yediklerimiz/içtiklerimiz nedeniyle bedenimizde oluşan sıhhatimiz açısından hasarlı ve ihtiyarlamayı süratlendirici özgür radikallerin vücudumuzdan atılmasına dayanakçıdır. Yiyeceklerin antioksidan içeriklerine göre verilmiş puanlama olan ORAC kıymeti yarım şeftali için 1814’tür. Zeaksantin, lutein ve beta-kriptoksantin adlı antioksidanları kapsar” dedi.Şeftalinin bağışıklık sistemini kuvvetlendiren, adale imaline takviyeci, ten hücrelerinin yenilenmesinde rolleri olan C vitamininden zengin bir kaynak olduğuna dikkat toplayan Şeber, şunları kaydoldu:
“Günde 1 adet şeftali harcayarak günlük C vitamini lüzumumuzun yüzde 12’sini karşılayabiliriz. Şeftali, bedende A vitaminine dönüşen beta-karotenlerden zengindir. A vitamini; görme işlevlerimiz ve solunum sistemimiz açısından ehemmiyetlidir. Yeterli A vitamini alanların akciğer kanserine tutulma tehlikelerinin daha düşük olduğu öğrenilmektedir. Yüksek kan tazyikini düşürmek için tuzu eksiltmenin yanı gizeme, yüksek potasyumlu beslenmek gerekir. Bir adet şeftali vasati 300 mg potasyum kapsar ve bu içeriği ile zengin potasyum kaynağıdır. Şeftali, kapsadığı beta-karotenler ile daha kolay bronzlaşmamıza da destek olan bir meyvedir.”