Herkesin panik hücum yaşama olasılığı var
Uzman Psikolog Gülşah Yahşi, panik hücumun genelde aniden ortaya çıktığını, hücum yaşayıp da biyolojik anlamda hasar gören kimse olmadığını, panik saldırıdan dolayı insanların bayılmayacağını veyahut can vermeyeceğini belirterek, herkesin panik hücum yaşama olasılığı olduğunu kaydoldu.
Yahşi, yaptığı yazılı açıklamada, panik hücumun bir evham bozukluğu olduğunu ve şahsın bu süreçte kasvetini ve tedirginliğini hakimiyet edemediğini belirterek, çocuklukta yaşanan bir ayrılığın veya aile azalarından birinin kaybının panik saldırıyı tetikleyen vaziyetler olduğunun, yapılan çalışmalarda ortaya çıktığını ifade etti.
İNSANLAR BAYILMAZ VEYAHUT CAN VERMEZLER
Yahşi, bunun yanı gizeme genel olarak kuruntulu, evhamlı yapıya sahip bireylerin panik saldırıyı yaşayan gruba girdiklerini vurgulayarak, “Panik hücum genelde aniden ortaya çıkar. Saldırıyı yaşayan bireylerde, hamleler sırasında hasar göreceği inancı aşırısıyla görülür. Reelinde hücum yaşayıp da biyolojik anlamda hasar gören kimse yoktur. Panik saldırıdan dolayı insanlar bayılmaz veyahut can vermezler. Panik, anksiyetenin bir cinsidir. Hepimizin panik hücum yaşama olasılığı vardır” görüşlerini bildirdi.
Gülşah Yahşi, yaşanmış negatif bir hadisenin dinlenmesi, bireyde kendisinin de negatif şeyler yaşayacağına dair evhamını artırabileceğini vurgulayarak, şunları kaydoldu:
“Yakın zamanda etrafında bir hastalık veyahut kayıp yaşayan bireylerde bu rahatsızlık tetiklenebilir. Vücutsal işaretlerin bir trajedinin habercisi olarak açıklanması, şahsın yineleyen panik nöbetleri yaşamasına neden olabilir. Bireyden bireye değişmekle beraber, panik nöbetler sırasında yaşanan bulgular olarak, şahsı aşırıca rahatsız edecek derecede soluğun tıkanıyor gibi olması, göğüs sızısı, çarpıntı, halsizlik, elin ayağın titremesi, ateş basması veyahut ürperme, terleme, elin ayağın anlaşması, baş dönmesi, baygınlık hissi gibi vaziyetler sayılabilir. Panik hücum yaşanan bir vaziyete hassa, başka bir deyişle o an koşulların getirdiği bir risk görüşüyle birlikte gelen bir hücumsa, bir kere yaşanan ve tekerrürü olmayan bir hücum olabilir, böylece rehabilitasyon gerektirmeyebilir. Ancak rastgele bir vaziyete bağlı olmaksızın ortaya çıkan panik hamleler çoğunlukla rehabilitasyon gerektirir, zira şahsın yaşam niteliğini ciddi anlamda bozabilen bir mesele olarak karşımıza çıkar. İnsanların yüzde 10’u en az bir kere panik hücum geçirir, bunların yüzde 3’ü yineleyen biçimdedir.”
BİREY FARKINDA OLMADAN YAŞAMINI KISITLIYOR
Yahşi, hamlelerden sonra şahsın kendi vücuduna olan dikkatinin çoğaldığını, dikkatin vücutta yoğunlaşmış olmasının da vücutta asıllaşan en minik bir farklılığı dahi negatif açıklamaya doğru gideceğini ve hakikat bir fizyolojik rahatsızlık olduğu inancının güçleneceğini ifade ederek, panik hücum yaşayan bireylerin, genelde hamlelerden korunmak için birtakım tutumlar geliştirdiğini, bu sebeple şahsın farkında olmadan yaşamını kısıtladığını ve güçleştirdiğini vurguladı.
İLAÇLI VEYAHUT İLAÇSIZ REHABİLİTASYONLAR MUHTEMEL
Reelinde panik saldırıyı yaşayan birey hücum yaşadığı gidişatların ne kadar üstüne giderse hastalık da o kadar küçülür. Psikoterapiye iyi cevap veren bu rahatsızlığın rehabilitasyonu bir yana, bu rahatsızlığı yaşayan birey, saldırılarından dolayı sakındığı tutumları tanımlayıp, yaşamını kısıtlayan şeylerin üstüne giderse bu hastalığı bir nebze rahatlatabilir” ifadelerini kullananan Yahşi, yapılan bilimsel çalışmaların bu rahatsızlığın ilaca da psikoterapiye de iyi cevap verdiğini gösterdiğini, şahsın lüzumları ve isteği yönünde ilaçlı veyahut ilaçsız rehabilitasyonların muhtemel olabildiğini kaydoldu.