Hamile bayanlar neden süt harcamalı
Kalsiyum, bebeğin, hamileliğin 8. Haftasından itibaren oluşmaya başlayan kemik ve dişlerinin gelişimi için zorunlu bir mineraldir. Bu vesile ile Süt ve süt mahsulleri içerisinde bulunan bol ölçüde kalsiyumdan dolayı hamilelikte süt ve süt mahsullerinin tüketimi, bebeğin iskelet sisteminin gelişimi açısından oldukça ehemmiyetlidir.
Yörsan Besin Mühendislerinden Nilüfer Hakarayan anne ve bebek sıhhati için kalsiyum alımının ehemmiyetini şu biçimde açıklıyor: “Hamilelikte, klasikte vucudun gereksinimi olan kalsiyum ölçünün takribî iki katı kadar kalsiyum alınmalıdır. Zira bebeğin iskelet sisteminin büyümesi için zorunlu olan kalsiyum ;anne beslenmesinde yeterince alınmadığı takdirde annenin gebeliği müddetince diş ve kemiklerinde bulunan kalsiyum ambarlarından sağlanmaktadır.”
Süt ve süt mahsulleri yeterli ölçüde alınmamasından dolayı kalsiyum beceriksizliğine bağlı olarak ; annenin dişlerinde çürüme ve bacaklarında eğrilme, ileriki senelerde kemik erimesi osteoporoz oluşmasına taban hazırlayabilir. İşte bu sebeplerden dolayı gebelik yarıyılında süt, peynir ve yoğurt harcamak ehemmiyet kazanmaktadır.
Gebelikte kalsiyum gereksinimi ne kadardır?
Yörsan Besin Mühendislerinden Nilüfer Hakarayan’ın verdiği bilgiye göre, hamile bir kadının günde 1000 miligram 1 gram kalsiyum alması, şayet anne adayı 18 yaşın altında ise günlük 1300 mg kalsiyum alması öneri edilmektedir.