Güz mutluluk hormonlarını eksiltiyor
Dr. Yavuz, sıhhatli beslenmenin, spor yapmanın ve gün ışığından olası olduğu kadar yararlanmanın bunalımı önlemek için ehemmiyetli faaliyetler olduğunu vurguladı.Dr. Mehmet Yavuz, mevsimlerin değişmesiyle beraber ortaya çıkan duygusal farklılıklar hakkında bilgi verdi. Güzde eksilen güneş ışınlarının mutluluk hormonu seratonin salgılamasının eksilmesine, beyin kimyasının değişmesine ve bunalıma neden olabileceğini belirten Mehmet Yavuz, “Aynı mevsimsel bunalım kışın da görülür. Ancak yaz mevsiminin hemen sonrasında olduğu için güz bunalımına kış bunalımından daha sık tesadüfülür.” dedi.Bunalım bulgularına dikkat edilmesi mevzusunda uyaran Yavuz, “Hastalık başladığı zaman bireyde enerji ve alaka eksilir veya kaybolur, kabahatlilik duyguları, konsantrasyon eforluğu, iştah kaybı, mutsuzluk görülür. Duygusal olarak çökerler, her şeye üzülürler, hatta hayata istekleri kaybolabilir. Ağlama sıklaşır, kasvet ve sıkıntılılık vardır, hiç bir şeyden zevk alamaz olurlar, etkinlikleri eksilir, işleri topallar, uykuları bozulur, kendilerini bitkin sezerler.” ifadelerini kullandı.
Güz bunalımını önlemenin olası olduğunu aktaran Yavuz, “Bazı mevsimlerde şahsın performansı besbelli olarak düşüyor ve bunalım bulguları ortaya çıkıyorsa kesinlikle bir psikiyatri uzmanına müracaat etmeli ve olağan hayatlarını kumpaslı yakalamaya çalışmalıdırlar.” biçiminde konuştu.
Yavuz, ayrıca şu önerilerde bulundu: “Gün ışığından olası olduğunca yararlanın. Giderek kısalmaya başlayan günlerde olası olduğunca gün ışığına çıkın. Bulutlu günlerde dahi sabah veya öğlen arasında 20-30 dakika dışarıda geçirmek çok verimli olur.
Spor yapın. Günde 30 dakikalık faal, tempolu bir yürüyüş yeterli olabilir.
Sıhhatli beslenin. İştahınız arkasıysa da, karbonhidrat ve kolay şekerlere fazla yüklenmemeye çalışın. Bol bol su için.
Çok yatmayın. Güçle de olsa kendinizi sabah yataktan erken kalkmaya teşvik edin.
Yeni maksatlar tanımlayın, yeni tasarılar her zaman bir itiş eforu sağlar.
İşyerindeki gönülsüzlüğünü eksiltmek için de sık ve kısa neşeli molalar verilmesi, şahsın sosyal hayatını sevinç alabileceği etkinliklere göre yine tasarılaması, depresif bulguların eksilmesine destekçi olacaktır.”