Günde 1 sigara bağımlılığa işaret
Sigara bağımlılığının madde bağımlılığı ve psikolojik bağımlılık olmak üzere iki ana öğesi olduğunu belirten Anadolu Sağlık Merkezi Sigara Vazgeçme Polikliniği’nden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Sönmez, “Sigaranın kapsadığı nikotin, tıpkı amfetamin, kokain, eroin gibi, zihni ve ruh halini farklılığa uğratan, bağımlılık yapan bir maddedir. Beynin haz yollarını etkileyerek “dopamin” salgılatır. Dopamin bireye palavracı bir neşe verir. Birey bu sevinci tekerrür yaşamak için giderek artan ölçülerde sigara kapsa. Kısa bir müddet sonra da beyin nikotine bağımlılık kazanır. Bu sebeple her gün bir adet sigara harcayan şahsı sigara bağımlısı kabul etmek gerekir. Sigara vazgeçme sürecinde yaşanan yoksunluk tesirleri, sigaraya geri dönüşlerdeki baş edilmesi gereken ehemmiyetli bir meseledir. Sigara vazgeçildikten sonraki ilk 2 haftada hastalarda nikotin yoksunluk tesirleri barizdir: Kasvet hissi, asap bozukluğu, dargınlık, hassasiyet, geçime eforluğu, konsantrasyon bozukluğu, baş sızısı, bitkinlik, iştah çoğalışı sıkça görülen şikâyetlerdir. Tıbbi takviye alanlarda sigara vazgeçmeyi sınayanlarda yakınmalar daha hafif izler ve zafer bahtı çoğalır” dedi.
Rehabilitasyon hastanın lüzumuna uygun olmalı
Hastaya özel, farmakolojik ve psikolojik destek programı tasarladıklarını da aktaran Anadolu Sağlık Merkezi Sigara Vazgeçme Polikliniği’nden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Sönmez “Farmakolojik rehabilitasyon nikotin yerine koyma rehabilitasyonu ve santral asap sistemi üzerine tesirli ilaçlardan oluşuyor. Nikotin yerine koyma rehabilitasyonu ile bedenin gereksinim dinlediği günlük nikotin dozunu 24 saatte sabit biçimde salacak yama stilinde nikotin bantlar veya sakızlar kullanılarak yoksunluk tesirlerinin eksiltilmesi kastediliyor. Santral asap sistemi üzerine tesirli ilaçlar ise beyindeki farklı tipteki reseptörlere bağlanarak sigara içme gereksinimi eksiltiliyor. Tek tek veya kombine biçimde hastanın lüzumuna uygun dozlardan rehabilitasyon başlanarak, yakın takiple surat surata görüşme, telefonla görüşme desteklenerek hastanın 6-8 haftalık zorlu süreci atlatması kastediliyor” açıklamasında bulundu.
Vazgeçtim demek için 1 sene süresince içmemek gerekiyor
Bir bireye sigarayı vazgeçti diyebilmek için bireyin 1 sene süresince bir adet dahi sigara harcamamış olmasının kural olduğunu vurgulayan Anadolu Sağlık Merkezi Sigara Vazgeçme Polikliniği’nden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Sönmez laflarını şöyle sürdürdü: “Müracaat Eten hastalarımızın büyük çoğunluğu 35-50 yaş diliminde, üniversite mezunu erkek hastalardan oluşuyor. Hemen hemen her iş grubundan hastamız mevcut. Kadın hastalarımızın rakamı daha az olmakla beraber yaş aralığı ve eğitim seviyeyi eş özellikler gösteriyor. Sigara Vazgeçme Polikliniği galibiyeti, hastalarının ne kadarının 1 senenin sonunda tütünden uzak kalabildiği ile tanımlanır. Sigara Vazgeçme Polikliniği’nde hastalarımız öncelikli göğüs hastalıkları uzmanı ile görüşerek sigaranın hasarları mevzusunda eğitim alıyor. Nikotin bağımlılığı değerlendirilerek madde bağımlılığına müteveccih rehabilitasyon tasarlanıyor. Hasta daha sonra sigara vazgeçme mevzusunda uzman psikoloğumuzca değerlendirilerek psikolojik bağımlılık seviyeyi tanımlanıyor. Akciğer grafisi, solunum işlev testi ve EKG yapılarak hastanın akciğer ve kalp sıhhati değerlendirilerek bireye özel en uygun rehabilitasyon seçiliyor. Program 6-8 hafta sürerken, hakimiyetler ve telefon görüşmeleri ile hastalar yakından izlenerek lüzumlu destek veriliyor.”