Grip aşısı en geç Kasım ayına kadar yapılmalı
Grip ‘influenza ‘ virüsünün solunum yoluyla insan bedenine girmesiyle oluşan ve salgınlara yolaçan bir infeksiyon hastalığıdır. Muayenehane olarak yüksek ateş, halsizlik, öksürük, baş sızısı, şiddetli adale ve eklem sızıları ile izler. Bulantı- kusma da eşlik edebilir.
Grip hastalığı neden olacağı larenjit, farenjit, sinüzit, orta kulak cerahati, zatürre, menejit, beyin cerahati başka bir deyişle ensefalit gibi yan tesirler sonrasında özellikle tehlike grubunu oluşturan çocuklar, yaşlılar, kronik hastalığı olan veya bağışıklığı baskılanmış şahıslarda vefata varabilen ciddi neticeler doğurabilir.
Tehlike grubundaki şahıslara dolayısıyla da grip aşısının yapılabildiği 6 aydan büyük çocuk yaş grubuna salgın yarıyılı evveli başka bir deyişle her güzde Eylül- Kasım ayları arasında grip aşısı yapılması çok ehemmiyetli. American Pediatri Yüksekokulu 6 ay – 23 ay arası çocukların, CDC Hastalıklarda Korunma ve Tedbire Merkezi ise 6 ay – 5 yaş arası çocukların grip aşısı olmalarını önermektedir. Dolayısı ile 6 ay – 5 yaş grubu çocuklar ile prematüre doğan, kronik ve yineleyici akciğer hastalığı, astım, böbrek ve kalp problemi olan çocuklara kesinlikle grip aşısı olmalılar.
Grip aşısı inaktive edilmiş influenza virüslerinden veya antijenlerinden yapılmaktadır.Aşı sonrası bağışıklık sistemi virüse karşı antikorlar oluşturur. Etkin hastalık virüsü ile karşılaşılınca evvelden oluşan antikorlar infeksiyonu veya ağır hastalık yaradılışını önler. Aşı tesirinin ortaya çıkması için 2 – 3 haftalık zaman geçmelidir. Yapılan çalışmalara göre grip aşısının çocuklar üzerindeki gözeticilik oranı % 22 – 91 arasındadır.
Muhtemel aşı yan tesirleri; aşı yapılan yerde kızarıklık, sızı ve şişlik, halsizlik, baş sızısı, iştahsızlık, titreme, terleme, adale sızıları, ateş gibi sistemik bulgulardır. Çok ağır olması beklenmeyen bu yan tesirler 1 – 2 gün içerisinde kendliğinden geçer.