Gebelikte hangi meşrubatlardan uzak durulmalı
* Gebelik yarıyılında en iyi harcanacak akışkanlar içme suyu, taze meyve suları ve süttür. Bunun yanında sıcak meşrubat olarak yeniden süt, sıcak çikolata, salep gibi meşrubatlar seçim edilmelidir. Kolalı meşrubatlar, çay, yeşil çay ve kahve, kafein içerikleri sebebiyle günlük kullanımı maksimum iki ünite fincan veya kadeh ile sınırlanmalıdır.
* Son zamanlarda sıklıkla reklamları yapılan enerji meşrubatlarının kapsadığı katkı maddeleri gebelikte şeker metabolizmasını bozabileceğinden bu meşrubatlardan netlikle sakınılmalıdır.
* İçki nörotoksik bir madde olarak büyümekte olan bebeğin beyin hücrelerinin gelişimini yasaklayan bir maddedir ve gebelikte netlikle uzak durulmalıdır. Fazla içki harcayan cemiyetlerde çocuklardaki zekâ geriliğinin en ehemmiyetli sebebi anne adayının içki kullanımıdır.
* Perhiz meşrubat ve besinlerin içeriğinde ve yapay tatlandırıcılarda bulunan aspartam her ne kadar bebeğe hasarlı bir madde olarak görülmese de hamilelikte ilaç kategorisi B, başka bir deyişle kullanımı uygun tatlandırıcı olarak öteki maddeleri kapsayan perhiz mahsullerden ve muhtemelse tüm perhiz mahsullerinden tümüyle uzak durulmalıdır.
* Light süt ise sadece yağı eksiltilmiş bir mahsul olduğundan kalsiyum kaynağı olarak hamilelikte güvenle kullanılabilir.
* Probiyotik bakteri kapsayan mahsuller probiyotik yoğurtlar, iyi mizaçlı bakterilerin tesiriyle sindirimin basitleşmesini sağlar ve kabızlığı önlerler ve gebelik yarıyılında da rahatlıkla kullanılabilirler.
* Kefir, daha önceki bir mahsul olsa bile tıp literatürüne yeni girmeye başlamış bir meşrubattır. Masum bir meşrubat olduğu düşünülmekle birlikte, gebelik yarıyılında kullanımı mevzusunda henüz yapılmış hakimiyetli çalışmalar bulunmamaktadır.
Jinekolog
Dr. Kağan Kocatepe