Gebelikte gribi hafife almayın
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Burak Yücel, son bir aydır ülkede yaşanan grip salgınından herkesin etkilendiğini aksiyomdu. Gebelikte grip salgınının hafife alınmaması gerektiğini söyleyen Yücel, gebelere salgından korunmak için bazı tekliflerde bulundu.
Gebelik yarıyılında grip olan hamilelere tekliflerde bulunan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Burak Yücel, bilgilendirdi. Grip virüsünün son derece bulaşıcı olduğunu belirten Dr. Yücel, “Virüs taşıyan şahıs ile aynı odada bulunmak bile hastalığa tutulmak için yeterli olabilir. Solunum yollarına geçen virüs, ani ateş yükselmesi, titreme, baş ve adale sızıları, genel bir küskünlük, gözlerin yaşarması ve yanması, kuru öksürük, burun akıntısı ve tıkanıklığı gibi bulgularla kendini gösterir. Hastalık genellikle bir hafta kadar sürebilen bulgularla, bazen daha ağır solunum yolları hastalıklarına mutasyonla da izleyebilir” dedi.
Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için ne harcamalı
Dr. Burak Yücel, anne adaylarına ilk teklifin, hamilelik yarıyılında muhtemel oldukça hastalık oluşmadan ihtiyat almaları güzergahında olduğunu belirterek, bu tekliflerini şöyle sıraladı: “Anne adayı, beden mukavemetini artırmak için sıhhatli ve balanslı beslenmeli, bol ölçüde su ve akışkan meşrubatlar almalıdır. Bedenin korunma sistemini kuvvetlendirici A ve C vitamini gibi antioksidan vitaminleri kapsayan yeşil yapraklı sebzeler, karnabahar, havuç yanı gizeme portakal, limon, greyfurt gibi meyveler harcamalıdır. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirici yüksek oranda E vitamini kapsayan yeşil yapraklı sebzeler, fındık, ceviz, kuru baklagiller yeterince harcanmalıdır. Beden mukavemetini yüksek oranda düşüren stresten uzak kalınmalıdır. Mikropla karşılaşmamak için elleri yıkamak, grip olan bireyler ile aynı etrafı paylaşmamak kolay ama tesirli ihtiyatlardır.
Grip virüsü, olağan şartlarda bebeğe geçmesi beklenen ve bebekte istenmeyen gidişatlar oluşturan bir hastalık değil. Bu mevzuda anneler yoğun kaygı içine girmemelidirler. Gripte karmaşıklık oluşmamış ise antibiyotik rehabilitasyonu gerekmemektedir. Hekim tarafından seçilen hamilelik için uygun hafifletici burun ve boğaz spreyleri güvenle kullanılabilir. Ağrı ve ateş yüksekliği için parasetamol türevi ilaçlar güvenle alınabilir. Ancak bazen grip, zatürree gibi yaşamı tehdit eden vaziyetlere yol açabildiğinden, özellikle de gebelikte hafife alınmaması gereken bir hastalıktır.”
Hangi vaziyette doktora danışılmalı
Dr. Yücel, bazı şartlarda kesinlikle bir doktora danışılmasında fayda olduğunu ifade ederek, bu gidişatları da şöyle sıraladı: “38 derecenin üzerinde ateş, soluk alıp vermede eforluk, bedende döküntüler, ciddi göğüs sızısı. Grip ile alakalı tartışılan bir mevzu da grip aşısının hamilelikte kullanımı ile alakalıdır. Hamilelik yarıyılında aşı uygulaması tehlikesiz kabul edilir. Dünyada ve ülkemizde yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda tüm hamileleri aşılamanın afaki olduğu neticesine varılmıştır. Virüs ile karşılaşma tehlikeyi yüksek sıhhat personeli, hoca, bankacı gibi cemiyet hizmeti gören şahıslarda aşılama önerilebilir.”