Fazla cılızlık kısırlığa neden oluyor
Fazla kilolu veya cılız olmak bayanlarda adet kumpassızlığı ve yumurtlama meselelerine yol açarak hamile kalmayı engelliyor. Fazla kilo erkeklerde de sperm niteliğini ve ölçüsünü negatif etkiliyor. Ferti-Jin Kadın Sıhhati Tüp Bebek Merkezi Muayenehane Direktörü, Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir uyarıyor: “İdeal kilonuzu gözetmeye çalışın. Genç yaşta başlayan kilo meseleleri ileride anne-baba olmanıza mani olabilir!”
İlaçlar tesirli olmuyor
Tüp bebek rehabilitasyonlarında kullanılan hormon ilaçları, fazla kilolu olan bayanlarda daha az tesirli oluyor. Bu surattan yüksek dozlarda ilaç uygulanmak zorunda kalınıyor. Obez bayanlarda banal kilolu bayanlara oranla ceninin tutunma ihtimali de daha düşük oluyor. Yumurta rakamının az olması sebebiyle rehabilitasyon süreci uzuyor, hatta rehabilitasyonun yarıda kalma tehlikeyi ile hamilelik karmaşıklıkları çoğalıyor. Öte yandan kilolu olasılığı da daha yüksek izliyor. Bu sebeple tüp bebek rehabilitasyonundaki anne adaylarının bu cins negatiflikler ile karşılaşmaması için fazla kilolarından kurtulmaları gerekiyor. Anne adayları fazla kilolarından kurtularak tansiyon ve şeker gibi riskli hastalıklardan korunmuş oluyor. Tüp bebek rehabilitasyonuna başlayacak adaylara muhtelif perhiz programları ve egzersizler öneriliyor. Adayların kilolarının yüzde 5’ini vermeleri, rehabilitasyondaki zaferi artırmada yeterli oluyor.
Kilolu erkeklerin sperm nitelikleri düşüyor
Ferti-Jin Kadın Sıhhati Tüp Bebek Merkezi Muayenehane Direktörü, Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, “Obezite, yalnızca bayanları değil, erkekleri de etkiliyor” diyor ve ilave ediyor: “Yapılan çalışmalar; kilolu erkeklerin sperm niteliklerinin düştüğünü gösteriyor. Obez erkeklerde yağ dokusunda testosteronun östrojene mutasyonu çoğalıyor, testosteron eksiliyor ve sperm niteliği düşüyor. Bu arada kilolu erkeklerde hormon kumpassızlıkları, ideal kiloya sahip olanlardan daha fazla görülüyor. Yapılan çalışmalarda; kilolu erkeklerdeki sperm rakamının yüzde 21, sperm yoğunluğunun ise yüzde 23 daha az olduğu tespit edilmiş. Kilolu erkeklerde testis bölgesindeki yağ oranının fazla olması, bölgedeki beden ısısını yüksek yakalıyor ve sıcaklık nedeniyle testis damarlarının genişlemesi neticeyi sperm yapımı ve niteliğini eksiltebiliyor. Hamilelik elde edilse bile düşük oranlarındaki çoğalış, çiftlerin sıhhatli çocuk sahibi olmalarını yasaklıyor. Obezite öbür hasarlarının yanı gizeme erkeklerde iktidarsızlığa da neden oluyor. Araştırmalara göre; erkeklerin aldığı her 10 kilo, kısırlık olasılığını yüzde 10 oranında artırıyor, sperm yoğunlaşmasını eksiltip hormonal balansı bozuyor, seks isteğini eksiltiyor”.
Fazla cılızlık da riskli
Kadınlarda beden ağırlığının olağandan az olması da hormonları negatif etkiliyor ve adet kumpassızlıklarına yol açıyor. Bedendeki yağ hücreleri, hormon yapımı yapıyor. Östrojenin 2/3’ü yağ hücrelerinde üretiliyor. Östrojen seviyeyi eksildiği ya da çok yükseldiğinde muhtelif problemler ortaya çıkabiliyor.
İdeal kiloya erişmek hamilelik bahtını artırıyor
Yaş, yaşam stili, kilo, stress, sigara ve içki kullanımı ile genetik yapı; sperm niteliğini tanımlayarak dölleme hünerini etkiliyor. Bu basamaklardaki rastgele bir negatiflik, çiftin gebelik elde etmesini önlüyor ve tüp bebekteki galibiyet bahtını ehemmiyetli derecede eksiltiyor. Yaşam stilinde farklılıklar yaparak beslenmenin düzenlenmesi, egzersiz ve programlı kilo vererek ideal kiloya erişmek; sperm fonksiyonlarını düzenliyor, hamilelik bahtını artırıyor. Özellikle yağ kullanımının eksiltilmesi, Omega- 3 kapsayan nebatsal yağların seçim edilmesi; sperm meselelerinin önüne geçiyor.