Eti dinlendirmeden harcamayın
Kurban Bayramı’nda da her bayramda olduğu gibi sofralarda ağır et yemekleri ve tatlılar yer alıyor. Sağlık için beslenmede en ehemmiyetli şeyin doğru yiyecek tercihi ile gıda gruplarının balanslı harcanması ve porsiyon hakimiyeti olduğunu vurgulayan Sodexo Entegre Hizmet Yönetimi Sağlıklı Yaşam İdareyicisi Diyetisyen Sibel Mumcu, “Kurban Bayramı’nda da bu prensipten uzaklaşmadan beslenmemizi tertip etmek ehemmiyetli. Dolayısıyla sindirimi güç olan kırmızı et tüketiminin de günlük lüzumumuz kadar olmasına özen göstererek tercihler yapmak sıhhatimiz için lüzumlu” biçiminde konuştu.
Diyabet, tansiyon ve kalp hastaları az yağlı etleri seçim etmeli
Kırmızı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriğinin daha yüksek olduğunu belirten Sağlıklı Yaşam İdareyicisi Diyetisyen Sibel Mumcu, “Kurban Bayramı da kırmızı et tüketimin ön tasarıya çıktığı günler olduğu için yüksek tansiyon, kalp-damar, diyabet şeker ve mide hastaları yağsız ve az yağlı eti seçim etmeli ve netlikle fazlaya kaçmamalı” ihtarında bulundu.
Etler dinlendirildikten sonra harcanmalı
Yeni kesilmiş hayvan etlerinin hem sindiriminin hem de pişirilmesinin dinlendirilmiş etlere göre çok daha güç olduğunu söyleyen Mumcu, “Kurban Bayramı’nda sakatat tüketimi de fazla oluyor. Sakatatlar kolesterol açısından çok zengin gıdalardır. Yüksek kolesterol hastaları ile kalp-damar hastalığı tehlikeyi taşıyan fertlerde sakatatlardan uzak durmalı” dedi.
Ete pişirirken yağ ilave edilmemeli
Etleri pişirirken kızartma-kavurma gibi ağır pişirme usulleri yerine ızgara, fırın ya da kendi suyu ile pişirme gibi usulleri kullanmanın daha sağlıklı olduğunu belirten Diyetisyen Sibel Mumcu, “Pişirirken ayrıca yağ ilave edilmemeli, doğrudan ateş üzerinde de pişirme yapılmamalı” açıklamasında bulundu.
Etlerin yanında sebze harcanmalı
Etlerin yanında sebzenin de kesinlikle harcanması gerektiğini söyleyen Sibel Mumcu, “Bütün hububatlar, meyveler ve süt mahsulleri de balanslı biçimde öğünlerde yer almalı, şayet tatlı seçim edilecekse ağır tatlılar yerine sütlü veya meyveli tatlılar hatta en iyisi taze meyveler ile bitirilmeli” dedi. Akışkan tüketiminin de unutulmaması gerektiğini vurgulayan Mumcu, “Meşrubat olarak şekerli ve asitli meşrubatlar yerine ayran seçim edilmeli, günde 8-10 kadeh su da kesinlikle içilmeli” teklifinde bulundu.