Düztabanlık çocuklarda yaygın görülüyor
Özel Medline Antalya Sağlık Kurumu Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. İsmail Çakıcı, doğuştan ya da büyüme çağında sık görülen ayağın içe basması, düztabanlık gibi problemlerin çocukluk yarıyılında rehabilitasyon edilebilmesi için erken tespitinin son derece ehemmiyet teşkil ettiğini belirtti. Düztabanlık rahatsızlığının aileleri en çok kaygı veren meseleler arasında yer aldığını belirten Op. Dr. İsmail Çakıcı mesele ile alakalı bilgiler verdi.
1 – 6 yaş arasındaki çocuklarda sıklıkla görülen rahatsızlık, doğuştan düztabanlık ya da kemik veya eklem deformitelerine bağlı düztabanlık olabilir.
Suçsuz düztabanlık çocuk geliştikçe banale döner
Doğuştan ya da gelişimsel düztabanlık, öbür ismiyle suçsuz düztabanlık, rastgele bir özel rehabilitasyon gerektirmeyen bir gidişattır. Suçsuz düztabanlık çok yaygındır, çocukların %80’inde hafif düztabanlık ve içe basma vardır. Bu gidişat bebek tipi yağ dokusunun cilt altında yerleşmesinden kaynaklanır. Bu gibi gidişatları rehabilitasyona müteveccih ortopedik botlar, tabanlıklar vb özel kalıplar rehabilitasyon etmek yerine çocuğun ayağının adale yapısının büyümesine mani olduğu için ayağa hasar dahi verebilir. Çocuk geliştikçe ve yürüdükçe bu yağ dokusu eksilirken adaleler kuvvetlenerek ayağın uzunlamasına kavisini artırır. Neticede çocuğun ayakları banale döner.
İleri derece düztabanlık cerrahi müdahale gerektirir
Kemik ya da eklem deformiteleri veya bağların gevşekliğine bağlı düztabanlık ise ileri derece olarak sayılmaktadır. Bu grupta bazı ayak kemikleri arasında doğuştan kaynama-birleşme ya da ayak kemiklerinde noksanlık, banalden değişik biçimde olma gibi meseleler olabilir. Bu gibi vaziyetlerde kundura içi mekanik yardımlar, özel egzersiz programlar ve cerrahi müdahale ile gibi rehabilitasyon usulleri uygulanır.
Erken teşhis büyük ehemmiyet taşıyor
Düztabanlık, hastanın ömür boyu hayat niteliğini düşüren bir problemdir. Rahatsızlığı olan bireyler, spor yapmakta zorlanmanın yanı gizeme kundura giyme problemleri, daha ileriki yaşlarda ise erken kireçlenme gibi meselelerle karşı karşıya kalabilirler. İş şartları, ayakta çalışma ve fazla kilolar sızıları çoğaldıran etkenler arasında yer alır. 8 yaşına kadar basmakalıp olarak kabul edilen düztabanlık rehabilitasyonunda erken teşhis büyük ehemmiyet taşıyor.