Çok doğum yapan bayanlar daha geç ihtiyarlıyor
Araştırmalara göre daha fazla çocuk doğuran bir bayan, daha uzun telomerlere sahip. Telemorler her bir Deoksirübo Nükleik Asit helezonisinin ucunda gözetici özelliğe sahip ve hücre ihtiyarlamasını yasaklayan yapılar ve uzun telomerler uzun ömür ile iletişimli olarak öğreniliyor. Hücre parçalandıkça telomer kısalıyor. Bir başka deyişle telomerler ne kadar acele kısalırsa o kadar acele ihtiyarlanıyor.
Çok çocuk doğuran bayanlar daha uzun telomerlere sahip
ScienceDaily’de yer alan habere göre, Simon Fraser Üniversitesi’nden Profesör Pablo Nepomnaschy ve hekime sonrası tahlilcisi Cindy Barha, daha çok çocuk doğuran bayanların daha uzun telomerlere sahip olduğunu buldu.
Kırsal bölgeden komşu iki Guatemalı topluluktan 75 bayanı tahlile alan takım, doğurduğu çocuk rakamı ile telomer uzunlukları arasındaki ilişkiyi araştırdı. Telomer uzunluklarını tükürüklerinden 13 sene arayla 2 kere aldıkları misallerle araştıran takım, böylece çocuk rakamı ve telomer kısalması arasındaki doğrudan ilişkiyi araştıran ilk çalışmaya imza atmış oldular.
Profesör Nepomnaschy’e göre belirtilerinin, biyolojik ihtiyarlama süratinin çoğalmasının daha çok rakamda üremeyle olacağına dair kuramla çeliştiğini belirtmektedir. Daha çok çocuk doğurmanın gebelik sırasında çoğalan östrojen imaliyle iletişimli olarak telomerleri daha yavaş tempoda kısalttığını söyleyen Nepomnaschy, östrojenin telomer kısalmasına karşı güçlü bir antioksidan özelliğini olduğunu belirtiyor.