Çocuklarda uzun süreli öksürüğe dikkat
Çocuk Sıhhati ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Aslı Toros, çocuklardaki öksürüğün özellikle bahar ve kış aylarında en sık görülen şikayetler olduğunu söyleyerek öksürüğün hastalık değil, muhtelif sıhhat meselelerinin bir bulgusu olabileceğini dile getirdi. Toros, “Bu rahatsız edici gidişat geniz akıntısı gibi kolay sebeplerden kaynaklanabileceği gibi, alt solunum yolu hastalıklarının da habercisi olabilir.” dedi.
Çocuğunuzu gözlemleyin diyen Toros, “Kış aylarında çocuklarda en çok görülen öksürük hakikatinde bedenin korunma mekanizmalarından biridir. Yabancı bir maddenin misalin toz polen minik bir yiyecek parçası gibi solunum yoluna kaçması vaziyetinde öksürük refleksi devreye girerek bu maddeyi dışarı atmaya çalışmaktadır. 2 haftadan kısa süren öksürüklerin en sık nedeni grip nezle veya soğuk algınlığı gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarıdır. 3-12 haftadan fazla devam eden öksürük ise alt solunum yolu hastalıklarının bulgusu olabilmektedir. Öksürüğün çocuklarda 2 haftadan kısa süreli olması akut, 3-12 hafta devam etmesi ise kronik olabileceğini göstermektedir.” ifadelerini kullandı.
Burun akıntısının hapşırık ve kaşıntı alerjik astım bulgusu olabilir diyen Dr. Toros, “Öksürüğün nedeninin tanımlanmasında görülen değişik belirtiler çok ehemmiyetlidir. Ateş, hırıltı, soluk darlığı ile sık soluk alma, bronşit veya zatürre gibi ciddi hastalıkların bulgusu olabilmektedir. Özellikle bahar aylarında burun akıntısı, hapşırık, burunda kaşıntı ile beraber gece keskinleşen öksürükler saman nezlesi veya alerjik astım ile ilişkili olabilmektedir.” diye konuştu.
Şuursuz kullanılan şurubun öksürüğün şiddetini artırabileceğini ifade eden Dr. Toros, şöyle konuştu: Bebeklikten başlayarak sık yineleyen hışıltı saldırıları ile izleyen tablolarda; reflü ve alerji, gibi kronik ve ilerleyici hastalıklar düşünülebilmektedir. Bedenimizin ehemmiyetli bir korunma mekanizması olan öksürük uzadığı vaziyetler muhtelif hastalıkların bulgusu olabilmektedir. Öksürük kollanan bir çocukta uzman görüşü alınmadan öksürük kesici ya da antibiyotik cinsi ilaçlarla rehabilitasyon yolu izlemeye çalışmak doğru bir yaklaşım değildir. Kuru bir öksürükte, öksürük söktürücü şurup kullanımı öksürüğün şiddetinin çoğalmasına neden olabilmektedir. Öksürük asla ilgisizlik edilmemesi gereken bir bulgudur.”
Balanslı beslenme ve bol akışkan alımı ehemmiyetli diyen Dr. Toros, “Burun akıntısı, hafif öksürük gibi bulgular başladığında, çocuğun balanslı beslenmesi ve bol akışkan alması sağlanmalıdır. Bu gidişata eşlik eden ateş, hırıltı, soluk darlığı gibi belirtiler varsa zaman kaybetmeden çocuk hekimine müracaat etmek en doğru yaklaşım olacaktır.” ifadelerini kullandı.
Uz. Dr. Aslı Toros, hekime müracaat etilmesi gereken nedenleri şöyle sıraladı: “Öksürüğün kriz biçiminde gelmesi, 3 günden uzun sürmesi, ateşle birlikte izlemesi, gece uykusunu ve günlük hayatınızı etkilemesi, sık sık yinelenip soluk alıp verme güçleşmesi.”