Çocuklarda sihrime geriliğine dikkat
Sıhhatin esasları yaşamın ilk senelerinde atılıyor. Ebeveynlerin çocukları için zorunlu olan kumpaslı hakimiyet ve tetkikleri dikkatle takip etmesi büyük ehemmiyet taşıyor.
Yeni Doğan ve Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Pınar Boncuk Dayanıklı, özellikle 0-6 yaş arasındaki çocukların sihrime ve büyümelerini izleyerek, oluşabilecek aksaklıkları fark etkenin, önemini dikkat topluyor. Dr. Pınar Boncuk Dayanıklı “Çocuk sıhhatinde, hastalık rehabilitasyonunun yanı gizeme önleyici tıp prensipleri güzergahında, tetkiklerde boy, kilo, baş etrafı, beden kitle indeksi, kan tazyiki ölçümü yapmak çok ehemmiyetlidir. Kumpaslı hakimiyet ile hastalıkların erken tanı ve rehabilitasyonunu basitleştirmiş oluruz” diyor.
Obezite çocukları da vuruyor
Anne sütüyle başlayan ve ek besinlerin ilave edilmesiyle devam eden beslenme öyküsünün çocuktaki en somut belirtisi boy, kilodaki çoğalıştır. Kumpaslı aralıklarla değerlendirmeyle sihrime süratindeki fazla çoğalış ya da yavaşlamanın fark edilmesi çok bedellidir. Dünya yeni bir salgınla karşı karşıya. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, dünyanın her yerinde obezite geçtiğimiz 20 senede iki katına çıktı. Yarım milyar birey obez kabul ediliyor; çocuklarda ve ergenlik yarıyılında da yüzde 20’ye varan bir oran var. Obezite, başka bir deyişle fazla derecede kiloluluk, fiziksel ve ruhsal balansların bozulmasına neden oluyor. Çocuklarda ileriye dönük, şeker hastalığı, kemik ve eklem problemleri, uyku apnesi, ve kalp-damar hastalığı tehlikesiyle gidebiliyor. 2 yaşın üstündeki çocuklarda kumpaslı olarak kan tazyikinin ölçülmesi de kalp-damar sisteminin değerlendirilmesine katkıda bulunuyor.
Sihrime takibi çok ehemmiyetli
Beceriksiz beslenme, kronik metabolik bir hastalık, hormon beceriksizliği ya da kanser gibi hastalıkların erken tanısı için çocuklarda gelişmenin takibi ehemmiyet taşıyor. Özellikle ek besinlere geçiş sonrasında 2-3 ay aralarla kilo ve boy takibi yapılmalı ve gelişim çarpıklarına göre değerlendirilmelidir. Büyümenin ana bir öteki parçası da ruhsal ve akılsal büyümedir. Rutin tetkiklerle yapılan denetlemeler ve gözlemler, çocukların ayına uygun motor ve duyusal büyümelerini ortaya koyar. Günümüzde tanısı çok daha fazla koyulan otizm ve türevi büyüme bozuklukları ancak ayrıntılı denetlemelerle erken yarıyılda tanınabilir. Erken ve ayrıntılı değerlendirmeler, spastik paralizi ve adale hastalıkları gibi adale ve asap sistemini etkileyen hastalıkları, otizm, konuşma güçlükleri, sosyal geçim bozuklukları vb. akılsal-ruhsal bozuklukların erken tanısını sağlar.