Çocuklarda göz uyuşukluğu neden olur
Göz uyuşukluğu, çocukluğun erken yarıyılında sıhhatli görmenin sağlanamamasıyla oluşan bir gidişattır ve bir hayli nedeni vardır. Erken tanı konması için aileler bu mevzuda dikkatli olmalıdır.
Şaşılık
En sık görülen nedendir. Kayan gözden gelen görüntü çift görmenin önlenmesi emeliyle yok sayılır ve çocuk yalnızca tek gözüyle görmeye yönlenir. Bu kayan gözün görmesinin bozulmasına neden olur.
Gözlük numaralarında değişiklik
Kırılma bozuklukları gözlükle düzenlenmektedir. Göz uyuşukluğu tek gözün değişiğine göre daha fazla miyopik, hipermetropik ya da astigmatik olmasıyla oluşmaktadır. Flu gören göz yok sayılır ve göz uyuşukluğu büyür. Gözler klasik gözükmektedir ama tek göz değişiğine göre daha az görmektedir, sıkı takibin yapılması gerekmektedir.
Göz dokularının saydamlığında bozulma
Katarakt ya da görüntünün net olarak odaklanmasını yasaklayacak her türlü vaziyette göz uyuşukluğu büyümektedir. Bu en ağır göz uyuşukluğu tipidir.
Göz uyuşukluğu rehabilitasyon edilmezse ne olur?
* Göz uyuşukluğu olan gözde ciddi bir görme azlığı oluşabilmektedir,
* Derinlik hissi kaybedilebilir,
* İyi gören göz yaralanırsa yaşam boyu görmede ciddi bir görme azlığı oluşur.
Göz hekiminiz göz miskinliğinin nasıl rehabilitasyon edileceği mevzusunda size bazı ihtarlarda bulunacaktır. Ancak rehabilitasyonun zaferi aileye bağlıdır. Çocuğunuz iyi gören gözü kapatılacağı için rahatsız olacak ve gözünü açmak isteyecektir ancak ailenin çocuğu, bunun onun sıhhati için zorunlu olduğuna ikna etmesi gerekmektedir.
Göz miskinliğinin rehabilitasyonunun zaferi, hastalığın ciddiyetine ve ne kadar erken yaşta rehabilitasyonun başladığına bağlıdır. Rehabilitasyon 9-10 yaşına kadar devam eder. Bu yaştan sonra artık rehabilitasyon çok fazla zaferli olmamaktadır.