Çocuklarda demir noksanlığı tehlikesini artıran etkenler
Çocukta demir noksanlığı bulgularını iyi kavramak, tehlike etmenlerini ve demir lüzumu için hangi gıdaları yemesi gerektiğini öğrenmek büyük fayda vardır.
Demir minerali çocuklar için neden ehemmiyetlidir?
Demir çocukların gelişimi ve gelişmesi için lüzumlu bir mineraldir. Demir bedene oksijen taşır ve adalelerde oksijen depolanmasına dayanakçı olur. Şayet çocuğunuzun perhizinde demir kapsayan yiyeceklerden noksan veriyorsanız çocuğunuzda demir noksanlığı büyüyebilir.
Kanda yeterli kırmızı kan hücrelerinin noksanlığı kansızlık olarak adlandırılır. Kırmızı kan hücreleri cilde rengini verir ve uzuvlara oksijen taşır. Çocukta demir yetersizliğinin giderilmemesi fiziksel ve zekasal büyüme geriliğine yol açabilir. Misalin çocuğun yürüme ve konuşma gelişiminde gerilik olabilir.
İşte çocuklarda demir noksanlığı tehlikesini artıran etkenler
Bebeklerde ve çocuklarda demir noksanlığı tehlikesini artıran etkenler şunlardır:
1. Prematüre doğan bebekler veya düşük sızılıklı doğan bebekler
2. 1 yaşından evvel inek sütü içen bebekler
3. Emzirilen bebeğe 6. ayından sonra anne sütünün yanında demir kapsayan bitirici yiyecekler verilmemesi.
4. bebeğe demir katkılı yöntem yiyecekler verilmemesi
5. 1 – 5 yaş arasında çocuğa 1 günde 710 mililitreden daha fazla inek sütü, soya sütü veya keçi sütü verilmesi
6. Kronik enfeksiyon veya kısıtlı bir perhiz v.b. sıhhat vaziyetleri olan çocuklar
Adolesan yarıyılındaki kızlarda demir noksanlığı tehlikeyi daha yüksektir. Zira adet zamanınca demir kaybına uğrarlar.
Çocuklarda demir noksanlığı bulguları nelerdir?
Çok az demir noksanlığı dahi çocuklarda muhtelif meselelere yol açabilir. Bununla beraber çocuklarda demir yetersizliğinin bulguları demir noksanlığı kansızlığı alana gelene kadar görünmez. Demir noksanlığı kansızlığının bulguları şunlardır:
Bitkinlik ve eforsuzluk
Cilt solgunluğu
İştah kaybı
Soluk darlığı
Asaplılık
Dilde iltihaplanma
Beden sıcaklığını ayarlamada güçlük
Enfeksiyonlara yatkınlığın çoğalması
Kalp atışlarında kumpassızlık
Tutum sualleri
Besleyici olmayan yiyeceklere karşı olağandışı bir istek durması
Çocuklarda demir yetersizliğini önlemek için?
1. Çocuğunuzu 1 yaşına kadar emzirin. 1 yaşından minikse inek sütü ve öbür sütü vermeyin. Anne sütü süt olarak 1 yaşına kadar en iyisidir.
2. Çocuğun balanslı bir perhiz uygulamasını sağlayın. Katı yiyecekleri yemeye başladığında Genelde 6. aydan sonra demir katkılı veya demir kapsayan gıdaları vermeye itina gösterin. Çocuklar için en iyi demir kaynakları yumurta sarısı, kırmızı et, tavuk eti, balık, fasulyegiller, koyu yeşil yapraklı sebzelerdir. Kalorisi yüksek fakat vitamin ve mineral bedeli düşük gıdaları sınırlayın soda, patates cipsi v.b.
3. Demir mineralinin beden tarafından emilimini basitleştirmek için çocuğun perhizinde C vitamini alımına da itina gösterin. Çilek, kavun, kayısı, kivi, brokoli, domates ve patates çocuk için iyi bir C vitamini kaynağıdır.
4. Demir dayanaklarını dikkate alın. Şayet bebeğiniz prematüre veya düşük ağırlıklı doğduysa veya bebeğinizi 6. aydan sonrada emziriyor ve demir kapsayan katı gıdaları az veriyorsanız veya hiç vermiyorsanız demir dayanağı bebeğiniz için bir lüzum olabilir. Demir takviyesine lüzum olup olmadığı mevzusunda bebeğinizin doktoruna danışmalısınız.