Çocuklarda bronşitin nedenleri ve rehabilitasyonu
Bronşitin sıklıkla soğuk algınlığı veya öbür akciğer enfeksiyonları sonrası büyüyen Arama Kurtarma Teşkilatı ya da çocuklarda daha az sıklıkla görülen kronik biçimlerinin olduğunu belirten Uzm. Dr. Zerrin Tekinkuş, “Arama Kurtarma Teşkilatı bronşit genellikle bir hafta içerisinde düzelirken kronik bronşit ise 3 ay kadar süren ve yineleyen özelliğe sahiptir. Ayrıca arama kurtarma teşkilatı bronşit sık tekerrürlerse kronik bronşit büyüyebilir. Bununla beraber kronik bronşitli çocukların astım ve öbür kronik bronşit nedenleri doğrultusundan incelenmesi gerekir” dedi.
En sık görülen şikayetler
Tekinkuş, çocuklarda en sık karşılaşılan şikayetlerin balgamlı öksürük, bitkinlik ve soluk sıkışması olduğunu belirtti. Tekinkuş, “Şayet arama kurtarma teşkilatı bronşit varsa bronşlardaki irinlerin düzelmesinden birkaç hafta sonra öksürük devam edebilir. Öksürük bulguları 15-20 günden fazla ise, yüksek ateş, hırıltı ve soluk darlığıyla beraber çocuğunuzu gece uykudan uyandırıyorsa kesinlikle doktora müracaat etilmesi ve bakımsızlık edilmemesi zorunludur” diyerek uyardı.
Sebepleri
Arama Kurtarma Teşkilatı bronşitin sebeplerinin genellikle viral virüsler olduğunu belirten Tekinkuş, hekim hakimiyetinde bronşit rehabilitasyonunun yapıldığını, ayrıca antibiyotiklerin virüsleri öldürmediğinden dolayı viral bronşit rehabilitasyonunda antibiyotik kullanılmaması gerektiğini vurguladı. Hastalanmadan bronşitin temkinini almak gerektiğinin ehemmiyetini vurgulayan Tekinkuş, “Çocukları öncelikle sigara içilen civarlardan gözetmeliyiz. Bunun için konutta, oda içinde, mutfakta ailenin sigara içmesi önlenmelidir. Yazın klimaya çok maruz kalınmamalıdır. Özellikle astımı olan veya sık bronşit olan çocukların eylül-ekim veya kasım aylarında senede bir defa grip aşısı yaptırmaları gerekmektedir. Çocuklarımıza paklik alışkanlığı kazandırarak; yemekten evvel ve sonra, tuvaletten sonra, dışarıdan gelince ellerini yıkamasını öğretmeliyiz” diyerek önlemleri anlattı.
Tehlike etmenleri
Bronşit’in teşhisinin özellikle hekim tetkikinden geçtiğini söyleyen Tekinkuş, çoğunlukla bronşit hadiselerinde muayene gerekmediğini ifade etti. Tetkik sonrası gerek dinlemesi halinde hekimlerin muayeneler isteyebileceğini belirten Tekinkuş, “Çoğunlukla bronşit hadiselerinde muayene gerekmez. Ancak gerekirse Akciğer filmi ve bazı kan analizleri yapılabilir” dedi. Bronşitin büyümesine neden olan tehlike etkenlerini de anlatan Tekinkuş, “Sigara içmek veya sigara içilen etrafta bulunmak, sigara içen bireylerle aynı konutta yaşamak bronşit büyümesini artıran en ehemmiyetli nedendir. Bu sebeple çocuğu olan ailelerin sigarayı vazgeçmesi gerekir. Aksi takdirde ileride bronşit için hazır olmak gerekir. Öbür bir etmen düşük mukavemettir. Gribal enfeksiyonlar ve öbür bir hayli kronik rahatsızlıklar beden mukavemetini düşürmektedir. Ayrıca ileri yaş ve çok minik çocuklarda enfeksiyonlara karşı meyillidir. Başka etmen reflüdür. Ciddi reflü boğaza kadar gelen asidik mide akışkanı bronşlara da hasar verebilir” diye konuştu.