Çocuğunuzun sıhhati için bunları önemsememe etmeyin
Çocukların ve erişkinlerin harcamaları gereken şeyler gerçeğinde aynı. Ama kendimize göstermediğimiz, zaman bulamadığımız enerjiyi çocuklar için tüketmek zorundayız. Zira çocukken iyi beslenmeyen, bakılmayan çocuk ilerde sıhhatsiz bir erişkin olmaya da aday…
Çocuğunuzun sütünü önemsememe etmeyin
Çocuklarınız 2-3 yaşından sonra bütün yağlı süt yerine yağsız süt veya yüzde 2 daha az yağlı süt içmeye başlayabilirler. Kemik sıhhati, sihrime ve büyüme için zorunlu olan başta kalsiyum olmak üzere enerji ve protein alımını çoğaldırmak ve lüzumu karşılamak için, günlük 3-4 porsiyon az yağlı süt ve süt mahsulü harcamalarına itina gösterin.
Su harcama alışkanlığı kazandırın
Çocuklarda fiziksel etkinlik daha fazla olduğundan dokuların gelişmesi için su tüketimi koşul! Çocuğunuzun yeterli su harcayıp harcamadığını kavramanın en pratik yolu, tuvalete gitme sıklığını takip etmek. Şayet çocuğunuz 2 saatte bir tuvalete gidiyorsa, idrarın yoğunluğu klasikse, bu çocuğunuzun bedeninde yeterli su olduğu anlamına kazanç. Mektep çantasından suyunu beceriksiz etmediğiniz gibi konutta sizinle birlikteyken de çocuğunuza su içirin.
Gazlı, yağlı ve şekerli gıdaların çocuğunuza hiçbir bereketi yok
Piramitte yağ ve şeker kapsayan gıdaların oldukça dikkatli bir biçimde harcanmaları gerektiğine ayrıca dikkatlerinizi sürüklemek istiyorum. Gazlı, şekerli meşrubatların ve fazla yağlı, şekerli atıştırmalıkların çocuklarınızın beslenmesine rastgele bir katkısı olmadığı için konutlarınızda bulundurmamaya çalışın.
1 yaşından evvel çocuğunuza tuz ve şeker vermeyin, sonrasında da miktarlı olun
Çocuk beslenmesinde tuz ve şekeri kesinlikle hudutlandırın! Özellikle 1 yaşından evvel netlikle harcatmayın. Tuz tüketimi 1 yaşından sonra iyotlu tuz formunda ve miktarlı bir biçimde tasarlanmalı.
Daha sıhhatli hamur işleri için beyaz yerine bütün buğday unu, şeker yerine pekmez…
Poğaça, kek, börek gibi beyaz un, şeker ve katı yağ ile hazırlanmış gıdalar yüksek kalori içeriği ve düşük gıda kıymeti ile çocuklarınızın beslenmesini negatif etkiliyor. Bu besinleri daha sıhhatli hale getirmek için; beyaz un yerine bütün buğday unu, beyaz şeker yerine, iyi bir demir kaynağı olan pekmez kullanabilirsiniz. Katı yağ yerine, mutfağınızın en sıhhatli yağı zeytinyağını ya da nitelikli yağ örüntüsüne sahip kuru yemişleri seçim edebilir, lezzetini çoğaldırmak için taze meyveler ya da kuru meyvelerden destek alabilirsiniz.
Çocuklarınız için en bedelli gıda uyku
Gerçekten de çocuklarımız için en bedelli gıda uyku. Onların yeterli ve nitelikli yatmaları için gereken koşulları oluşturmaya itina gösterin. Günde 8-10 saat arasında nitelikli bir uyku çocuğunuz için çok ehemmiyetli.
Çocuğunuza evvel siz misal olun
Sofrada mimiklerinize dikkat edin, çocuğunuza misal olacak biçimde davranın. Çocuklar çok iyi birer gözlemcidirler. Yemek masasında da aynı gözlemci davranışlarıyla sizin yemek yeme alışkanlıklarınızı takip ve taklit ederler. Bu mevzuda ailenin tüm bireyleri minik haylazlara misal olmalı ve “Yemek sofrada, beraber yenir.” iletiyi verilmeli.