Çocuğunuzun galibiyeti için ona yardım olun
Çocukların mektep galibiyeti için kumpaslı ders çalışması, ödevlerini zamanında yapması çok ehemmiyetli. Ancak diğer taraftan çocuklar ödevlerini yapmak için masa başına oturmakta zorlanabiliyorlar. Anne babalar her ödev saatinde çocuklarını masa başına oturmasına ikna etmek için enerji tüketiyorlar. Çocuğunuzun uzun müddet masa başında beklememesi ve ödevlerini kumpaslı yapabilmesi için çocuğunuza yardım olabilirsiniz.
Çocuğunuza kumpaslı ders çalışma alışkanlığı kazandırmak için işte size birkaç ipucu:
Çocuğunuzun gereksinimlerini göz önünde bulundurun
Öncelikle çocuğunuzla konuşarak beraber onun gereksinimlerini karşılayacak bir program yapabilirsiniz. Misal mektepten geldiğinde 1 saat dinlenme, sonrasında akşam yemeği, yemekten sonra 30-45 dakika ödev yapma saati gibi bir program daha bereketli olabilir.
Uygun çalışma alanı yaratın
Günlük programı yaptıktan sonra ise konutunuzda çocuğunuzun ödevini en iyi biçimde yapabileceği alanı seçin. Çocuğunuzun yerine kendinizi koyun ve ödev yaparken nasıl bir civar bereketli olurdu diye düşünün. Daha suskun, durgun, ışık alan bir oda olabilir.
Nasıl çalışacağını öğretin
Fiziki koşulları tertip ettikten sonra ise çocuğunuz ödevlerini yaparken nelere dikkat etmeli öğretmelisiniz. Her dersin değişik özellikleri vardır. Bu özelliklere uygun biçimde çocuğunuz daha bereketli nasıl çalışabilir idüşünün ve çocuğunuza kılavuzluk edin. Misalin tüm ödevlerini gözden geçirip evvel hangisinden başlamalı evvel bunu tanımlaması gerektiğini söyleyebilirsiniz. Yazılı ödevlerini yaparken, sual çözerken nelere dikkat etmeli bu mevzularda kılavuzluk edebilirsiniz. Doğru çalışma biçimleri, bilme bereketini artırabiliyor.
Çocuğunuzu motive edin
Emeliniz çocuğunuzun kendi başına ödevlerini yapabilmesi olmalıdır, onun yerine ödevlerini yapmak değil. Sizin misyonunuz ona kılavuzluk ettikten sonra takıldığı noktalarda yardım olmanız, suallerini cevaplamanızdır. Bazı anne babalar çocuklarının ödevlerini kendileri yapmak zorunda kaldıklarını ifade ediyor. Bu yanlış bir yaklaşımdır. Emelimiz çocuğun kendi başına ödev yapabilme yeteneklerini artırmaktır.