Çocuğunuza kundura alırken dikkat
Ortopedi ve Tramvatoloji Uzmanı Dr.Özgün Erçeltik, anne ve babalar tarafından ufak yaşta fark edilemeyen içe basma, çocuk 4-7 yaş aralığına geldiğinde kundurasının aralıksız iç tarafının eskimesiyle kendini gösterdiğini anlatırken şunları ilave etti:
“İster dışarıdan fark edilebilen isterse kendini pabucun iç tarafının daha süratli bozulmasıyla ortaya çıkaran bir vaziyet olsun içe basma çocukluk çağında umursanması gereken bir gidişattır. İçe basmanın sebepleri, ayak ön kısmının yapısından, ayak tabanındaki düzleşmeden düz tabanlık, ayak, baldır ve kalçadaki adale balanssızlığı, kalça ekleminin öne doğru olan fazla dönüklüğünden kaynaklanabilmektedir.“
Çocuklarda içe basma meseleyi erken yaşta rehabilitasyon edilmelidir
Ebeveynler meseleyi çözeriz anlamıyla çoğu zaman çocuklarına yanlış tabanlıklar giydirmekte ve belki de ileriye dönük az bir problem yaratacak gidişatı daha da problemli hale getirmektedirler. Anne ve babalar, çocuklarında düztabanlık veya içe basma gibi bir mesele olduğunu fark ettiklerinde, erken yarıyılda lüzumlu muayene ve uygun rehabilitasyon için ortopedi hekimine müracaat etmeliler. Çocuklarda içe basma meselesinin erken yaşta rehabilitasyon edilmesi ehemmiyetlidir. Aksi halde ilerleyen süreçlerde cerrahi müdahalelerde bulunmak gerekebilir. İçe basma meseleyi yaşayan çocuklar uzun süreli takibe alınırlar. İçe basan çocuklara da ailelerine de oturma pozisyonları hakkında bilgilendirme yapılır.
Çocukların basış bozukluğu yaşamamaları ismine ailelere kundura alırken de ehemmiyetli mesullükler düşmektedir.” Ortopedi ve Tramvatoloji Uzmanı Dr.Özgün Erçeltik, çocuklara kundura alırken dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı: “Çocuklara alınan kunduralar rahat, hafif, elastik ve basit giyilip çıkarılabilir olmalı. Kundura, topuğu bütün olarak sararak desteklemeli. Kundura, ayak tarak kısmının genişliği ile geçimli olmalı ve sıkmamalı. Pabucun iç kısmı, ayağın iç kavisini destekleyici özelliğe sahip olmalı.”