Çiftlerin fobili düşü: Ağız kokusu

Makûs ağız kokusu cemiyette sıkça ve her yaşta görülmektedir. Erişkinlerin en az yüzde 50’si yaşamlarının bir yarıyılında, özellikle sabah kalktıktan sonra yüksek oranda ağız kokusu rahatsızlığı yaşıyor. Yapılan araştırmalar, erkeklerin bayanlara oranla 3 kat daha fazla ağız kokusuna sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Ayrıca ağız kokusu, gençlere oranla 20 yaş ve üzeri fertlerde 3 kat fazla gözlemleniyor. Ağız kokusunun nedenleri, patolojik veya fizyolojik olabileceği gibi bazı hadiselerde ise her ikisi bir arada da olabilir. Patolojik ağız kokusunun yüzde 80-90’ı ağız, yüzde 10-20’si ağız dışı kaynaklı asıllaşmaktadır.
Psikososyal problemlere yol açıyor
Halitosis ağız kokusu, ağızdan veya burundan gelen hem şahsı hem de etrafındakiler rahatsız eden soluktaki makûs kokudur. Son olarak Nişantaşı’nda açılan, yeni nesil diş doktorluğu konseptiyle hizmet veren DentGroup Diş Muayenehaneleri İdare Heyeti Azası ve Ortodonti Uzmanı Hekim Cihan Çapan; “Makûs ağız kokusu bireyler arası bağlantıyı negatif etkilediği gibi, bireylerde sosyal baskı, psikososyal stres ve özgüven problemleri oluşmasına yol açmaktadır.” diyerek ağız kokusunun fertleri günlük hayatında oldukça negatif etkilediğini belirtti.
Ortodonti Uzmanı Hekim Cihan Çapan, ağız kokusu problemi yaşayan fertlerin bu rahatsızlığı giderebilmek ismine uygulayacağı bazı yöntemleri şu biçimde sıraladı:
– Dişlerin kumpaslı olarak fırçalanması
– Ağız gargarası kullanılması,
– Ara surat fırçası ve diş ipi kullanılması
– Diş taşı pakliği
– Ağız kuruluğu varsa sık su harcanması
özel içeriğidir.