Çay ve kola çocuğu agresifleştiriyor
Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, ailelerin çocukları için itina göstermesi gereken en ehemmiyetli hususlardan birinin beslenme olduğunu belirterek, “Sıhhatli beslenme sıhhatli bir hayat için olmazsa olmaz bir ön şarttır. Bu sebeple kafein kapsayan kola, çay, kahve gibi meşrubatların çocukların beslenmesinden çıkarılması gerekmektedir” dedi.
Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, çocuklarda beslenmeyle alakalı şunları anlattı:
2 yaş çocuklarında beslenme; artık çocuğunuz aile sofrasında sizinle beraber yemek yemeli, kendisini ailenin bir parçası olarak sezmelidir. Kendiliğindene yemesine, hangi yemekten ve ne ölçü besinine kendisinin karar vermesine izin verin. Sizin misyonunuz, ona sıhhatli alternatifler sunmak, sıhhatli beslenme alışkanlıklarına misal oluşturmaktır. Çocuklar, anne babaların nasihatlerinden çok yaptıklarından etkilenirler. Kendiniz devamlı kola içerken, çocuğa ayran vermeniz pek kabul görmeyecektir.
Kalsiyum kaynağı süt ve yoğurt
Her gün en az 1 su kadehi süt veya yoğurt verilmelidir. Zira bu yiyecekler kemik gelişimi için ehemmiyetli olan kalsiyumun en iyi kaynağıdır. İki kibrit kolisi peynirde de bir kadeh sütteki kadar kalsiyum vardır.
Bedendeki kan üretiminde misyonlu olan demirin en iyi kaynağı olan tavuk, balık, yumurta ve kuru baklagillerin bir veya birkaçından en az iki porsiyon bulunmalıdır. Yumurta, kumpaslı et yiyen çocuklara gün fazla, değişiklerine her gün verilir. Yumurta rafadan veya katı pişmiş olarak sandviç içinde biçiminde de harcanabilir.
Meyve ve sebze tüketimi
Meyve ve sebzeler, vitaminler açısından zengindir, ayrıca kalsiyum ve demir emilimine de takviyecidir. Bu yaşta çocuklara 3 – 4 porsiyon sebze ve meyve verilmelidir.
Ancak çocuklar özellikle sebzeler mevzusunda çok seçicidir. Bu sebeple sebzelerin çorbalar, pilav, makarna, köfte ve börekler içine doğrudan konması veya yeniden pilav, makarna, köfte yanında ek olarak verilmesi sebzelerin daha zevkli ve basit yenmesini sağlayabilir.
Meyvelerin kabuklu olarak yenmesi bu yaş gurubunda sık tesadüfülen kabızlık meselesine takviyeci olur.
1 porsiyon = 5-6 yemek kaşığı sebze yemeği ; 1 porsiyon meyve = 1 orta boy meyve = ¾ su kadehi meyve suyu
Bedenin temel enerji kaynağı olan ekmek ve diğer unlu nişastalı gıdalardan günde en az 6 porsiyon yenmesi gerekmektedir. Tanımlanan bu ölçünün 3 porsiyonu 3 dilim ekmek, değişikleri çorba, pilav, makarna, patates, börek vb. biçiminde verilebilir.
1 porsiyon = 5-6 yemek kaşığı pilav/ makarna veya 1 dilim ekmek
Çay ve kola çocuğun öfkelenmesine yol açıyor
Çocuklarda olası olduğu kadar erken yarıyılda kendi kendilerine çatal, kaşık kullanarak yemeleri öğretilmelidir. İlk yaşta çocuklarda çiğneme ve yutma işlevlerinin gelişimi bitirilmemiştir. Bu sebeple yiyecekler yumuşak bir biçimde verilmelidir. Sert ve taneli yiyecekler basitçe soluk borusuna kaçarak boğulmaya yol açabileceği için verilmemelidir. Fındık,fıstık, kabak veya ay çekirdeği ve kurubaklagiller solunum yollarına en sık kaçan maddelerdir. Çocuklara çay, kahve veya kola verilmesi kapsadıkları uyarıcı maddeler sebebi ile onları fazla asaplı yapar. En iyisi bu meşrubatları çocuğa hiç tattırmamaktır.
Ağız ve diş sıhhatine dikkat
Her çeşit şeker çocuklara sık verilmemesi gereken besinlerdendir. Yemek aralarında çocuğa şeker vermek iştahı kapatarak beceriksiz beslenmesine yol açtığı gibi ileride görülen diş çürüklerinin de önde gelen sebebidir. Bu yarıyılda çocuklar ağız ve diş sıhhati mevzusunda eğitilmelidirler. 1,5 – 2 yaşına gelen her çocuk bir diş fırçasına sahip olmalıdır. Bu yaşta henüz diş macununa gerek yoktur. Diş macunu kullanmaya 3. yaştan sonra başlanabilir.
Çocuğunuzun yemek hazırlanırken size takviyeci olmasına izin verin. Böylece çocuğunuzun yeni ve değişik bir yemeğe ilgi duymasını da sağlayabilirsiniz.
Çocuğunuzun beğendiği yemeklerden en azından bir tanesini pişirin. Yemekte birden fazla alternatif olmalıdır. Fakat çocuğunuzun beğendiğini bildiğiniz en az bir yemek masada olmalıdır.
Masanızı renklendirin
Bu çocuğunuzun alakasını sürükleyecek ve yediği yemek çeşidini artıracaktır. Sosis, vişne, üzüm, havuç gibi yuvarlak biçimli besinler çocukların boğazına takılabilir. Çocuklarınızın yemesini basitleştirmek için sosisleri dörde ayrılın, havuçları pişirin.
Çocuğunuzun masada göstereceği çocukça davranışlara hoşgörü gösterin. Çocukların yemek sırasında hiç hareket etmeden durmalarını beklemeyin; ama klasikten daha az hareket etmesi istenilen bir vaziyettir. Çocuk yemek yemeyi istemiyorsa ya da yemeğini tamamladıysa masadan kalkmasına izin verilebilir.
Minik porsiyonlar
Porsiyonların minik olmasına itina gösterin. Yemeklerdeki porsiyon ölçüleri minik olmalı ve çocuğun gereksinimi olduğunda destek edilmelidir. Mektep evveli çocuklara uygun porsiyon ölçüyü genellikle erişkin porsiyonunun takribî dörtte biri kadardır. Büyük porsiyonlar çocuğu sıkabilir ve böylece daha az yemesine neden olabilir. En iyisi minik ölçülerde sunmak ve tamamladığında, daha fazla isteyip istemediğini sormaktır.
Misal olun
Sofraya beraber oturun ve birlikte yemek yiyin. Anne babaların her tavrı çocuklar için ehemmiyetlidir ve onların tavırlarını taklit ederler. Yemek mevzusunda da çocuğumuzun yemek yemesini istiyorsak diğer mevzularda olduğu gibi ona model olmalıyız ve beraber yemek yemeliyiz. Misalin anne babanın konutta kumpaslı bir beslenme alışkanlığı yoksa çocuklarının da balanslı beslenmesi beklenemez. Ya da anne, babası yemek seçen bir çocuğun da eş tavırlar göstermesi sıradandır. Yemek seçme mevzusunda çocuğun yemeğin tadını hoşlanmaması ya da o yemekle alakalı geçmişte yaşanan negatif bir vaka da tesirli olabilir; ama yeniden da çocukların her tutumunda olduğu gibi beslenme alışkanlıkları da bilmenin tesiri altındadır.