Bunalımdayken beyninizde neler oluyor
Beyin, hakkında hala birşeyler bilmeye devam ettiğimiz olağanüstü bir uzuvdur. Misalin, bunalım gibi muhtelif duyguları beynimiz tanımlar. Yaşamımız süresince bizi üzen veya depresif hatta sanki deneniyormuş gibi sezdiren pek çok an kesinlikle olmuştur.
Yeis de mutluluk, hiddet veya fobi gibi temel bir beşeri duygudur. Bunu sezmeniz, beyninizin değişik işlediği ve bazen sizin farkında olmadığınız muhtelif tesirler oluşturduğu anlamına kazanç. Daha aç veya bitkin sezebilir, yalnız kalma veya ağlama gereksinimi içinde olabilirsiniz. Vücudunuzda olan bu başkalaşımların sebebini ve bu vaziyetten en süratli biçimde kurtulabilmek için yeis ile nasıl baş etkeniz gerektiğini bilmek isteyebilirsiniz. Bu sayede, hayatınızın aksaklığa uğramasına neden olabilecek, bunalım gibi daha ciddi bir hastalığı önleyebilirsiniz.
Beyniniz bunalıma girdiğinde neler oluyor
Yeis metabolizmayı en çok etkileyen duygulardan birisidir. Peki bu ne anlama geliyor? Bu, ister birinin kaybı olsun, ister hayal kırıklıkları veya yapmamız gereken tercihler olsun, vücudumuzda ve zekâmızda dış sebeplerden dolayı muhtelif farklılıklar olduğu anlamına geliyor. Beynimizde olan bu farklılıkların hepsinden bahsedeceğiz.
Bayanlar daha çok empati yapıyor
Beynin yeis ile baş etmek için muhtelif korunma mekanizmaları vardır. Bu insanlarda en kolay tanınan duygudur. Birisini gördüğünüz anda dramatik olup olmadığını anlarsınız. Başka bir deyişle, onlarla empati kurarsınız. Bu sayede dramatik olan insanlara destek olabilirsiniz. Herkes, dramatik olduğumuzda bizi destekleyen aile fertleri veya dostlara sahip olmanın önemini öğrenir. Ayrıca, bayanların empatiye daha yatkın olduğu söyleniyor.
Beynin daha çok enerjiye gereksinimi var
Bunalımdayken beyin mucizevi derecede faal olur. Kulağa enteresan gelse de, bilimsel çalışmalar, bunalımdaki bir beynin 70’ten fazla değişik kısmının çalıştığını gösteriyor. Neden mi? Bunu açıklaması kolay. Bunalımdayken, bir şeyleri hatırlarsınız, düşünürsünüz, acı sürüklersiniz ve çözüm veya yeni alternatifler ararsınız. Çok fazla şey üzerine düşündüğünüzden dolayı çok az yatarsınız. Bu sebeple beynin ön tarafı olan hipokampus, ön singulat korteks ve temporal loblar faaldir.
Ayrıca beyninizin, enerjinizin %20’sini tükettiğini de unutmamalısınız. Ama bunalımdayken, daha çok enerjiye gereksinimi olur ve ana lüzumu glikozdur. Bu sizin daha aç sezmenize, yemek yemek için direnememenize, canınızın kesintisiz tatlı birşeyler yemeyi istemesine neden olur. Bu bazen dramayken ya da bunalımdayken kilo almanızın sebebidir.