Beynini seven Akdeniz perhizi yapsın
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Nöropsikiyatri Hastanesi Beslenme ve Perhiz Uzmanı Gizem Köse, taze sebze ve meyve, balık ve zeytinyağının ağırlıklı olduğu Akdeniz perhiziyle beyin sağlığının da korunduğunu ve sağlıklı ihtiyarlamanın mümkün olduğunu söyledi.
Akdeniz perhizi beyni koruyor
Sebzenin az, etin ise daha fazla tüketildiği beslenme kültürlerinde ihtiyarlama bulgularının da erken görüldüğüne dikkat çeken Gizem Köse, beslenmeyle beyin sağlığı arasındaki ilişkinin yapılan araştırmalarla da kabidelendiğini söyledi.
Erken yaşlılık yarıyılında uygulanan Akdeniz perhizinin beyin yapısındaki iletişimleri koruduğunun çalışmalarla ortaya çıktığını belirten Gizem Köse, “Alzheimer’s & Dementia dergisinde yayınlanan son makalede Fransızlar’ın yaptığı çalışmalarda erken yaşlılık yarıyılında uygulanan Akdeniz perhizinin beyin yapısındaki iletişimleri koruduğu yer alıyor. Çalışmaya göre Akdeniz perhizinin bilişsel ihtiyarlamayı neredeyse 10 seneye kadar geciktirebildiği kollanmış. Akdeniz perhizinin faydayı senelerdir öğreniliyor ve yaklaşık 30 yıldır da bu perhiz ve beden fonksiyonları üzerine araştırmalar yapılıyor. Özellikle et tüketmeyi seven bir cemiyet olarak sebze tüketimimizin az olması sebebiyle ihtiyarlama bulguları da erken ortaya çıkıyor” diye konuştu.
Kalp sağlığı için de oldukça verimli
Akdeniz perhizinin beyin sağlığının yanı sıra aynı zamanda dolaşım sistemine ve dolayısı ile kalp üzerine de bolca pozitif etkisi olduğunu vurgulayan Gizem Köse, “Akdeniz perhizi, özellikle protein alımını beyaz ete hatta balık tüketimine yöneltmesiyle omega-3 alımını da çoğaldırıyor. Bol sebze, meyve, balık ve de zeytinyağının öne çıktığı Akdeniz perhizi yeşillikler ve zeytinyağı toplandığında bol bol vitamin ve yağ asidi tüketmiş olursunuz. Sağlığınıza pozitif etkilerin yanında bolca K vitamini alarak cildinizin de daha sağlıklı ve canlı olmasını sağlarsınız” şeklinde açıklama yaptı.
Akdeniz perhizi ile alakalı beslenme teklifleri
Perhizisyen Gizem Köse, Akdeniz perhizi ile alakalı şu tekliflerde bulundu:
– Kırmızı et yerine balık tüketin.
– Her öğünde mutlaka sebze olmalı, hatta akşam yemeklerinde sadece sebze tüketin.
– Zeytinyağı en sağlıklı yağdır, her yemekte kullanın ancak kalorisine de dikkat edin.
– İşlenmiş beyaz hububatlardan uzak durun, hububatların bir sürü çeşidi var. Alışveriş sırasında raflara iyice bir göz dolaştırın. Sebzeli, bütün hububatlı, çavdarlı birçok pirinç, makarna, kinoa ve ekmek görebilirsiniz. Tek güzergahlı hububat tüketmeyin, sürekli çeşitlendirin.
– Haftada 2 kere kurubaklagil tüketmeye özen gösterin. Kurubaklagiller hem barsak sağlığı için gerekli hem de bolca bitkisel protein kapsıyor. Başka Bir Deyişle kırmızı et ile alamadığınız proteinin bir kısmını karşılayabilirsiniz. Ancak anımsatayım kırmızı et olmadan da olmaz! Haftada 1 kırmızı et mutlaka olmalı.
– Canınız tatlı bir şeyler istediğinde evvel meyve yiyin, baktınız geçmiyor sütlü tatlı tüketin. Şerbetli tatlılardan mümkün oldukça uzak durun, bol meyve… Bol derken günde 1 kilo değil natürel. Her gün 3 taze meyve yeterli olacaktır…