Bebeğinizin bağışıklığını kuvvetlendirin
Fazla sıcak konutlar, havasız alışveriş merkezleri ve kalabalık otobüsler… Bunların hepsi kış mevsiminin dezavantajları arasında. Ama bu bebeğinizi dışarı çıkarmayacağınız anlamına gelmiyor. Soğuk algınlıkları gibi minik enfeksiyonlar kapması bebeğinizin için çok basmakalıptır.
Hatta bu biçimde bedenindeki antikorlar devreye girer ve gelecekteki hastalıklar için yavrunuz daha mukavemetli olur. Şu da bir hakikat ki onu tam mikroplardan gözetmeniz muhtemel değildir. Ancak bebeğinizin bağışıklığını kuvvetlendirerek hastalıklardan korunma kaderini artırabilir, hasta olsa dahi acilen iyileşmesine destek edebilirsiniz.
Emzirin
Bebeğinizde soğuk algınlıkları baş gösteriyorsa bedenindeki antikorların üremesine dayanakçı olmak için emzirin. Bağışıklık sistemindeki proteinler, bakterileri ve virüsleri tesirsiz hale getirir. Bebeğinize anne sütü vererek bu antikorların onun bedenine geçmesini sağlayabilirsiniz.
Emzirmek bebeğinizin korunmasına ve bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesine takviye olur. Onu, dört aydan altı aya kadar yalnızca anne sütüyle beslemeye çalışın. Katı gıdalara geçmeye başladığınızda da anne sütünü az da olsa vermeye devam edin. Bebeğinizi bir yaşına kadar bu biçimde besleyebilirsiniz.
C vitaminini artırın
C vitamini bebeğinizin bağışıklığının kuvvetlenmesi için verimlidir. Hasarlı bakterileri yok eden lökositlerin üzerinde tesirli olan interferonun yapımı için C vitamini oldukça lüzumludur.
Özelikle trunçgiller C vitamini açısından zengindir. Bu surattan bebeğinizine bol bol trunçgil yedirin.
Bol bol yattırın
Şayet bebeğiniz yeteri kadar yatmıyorsa ya da bir uyku kumpası yoksa bu onun bağışıklık sistemini tesirler. 3 aylığın altındaki bebekler, erişkinlere oranla tam gün ve gece süresince uykuya iki katı daha fazla gereksinim dinler.
Sıcak tutun
Soğuk hava doğrudan hastalığın sebebi değildir ama bağışıklık sistemini negatif etkilediğinden hastalıklara davetiye çıkarır. Bu surattan dışarı çıkarken bebeğinizi kalın giydirin.
Mineral alımını artırın
Demir, oksijeni ve beden için lüzumlu öteki besleyicileri taşıyan sıhhatli eritrositler için ehemmiyetli bir mineraldir. Bebeğiniz bir çeşit ‘demir ambarı’ ile doğar. 6. aydan itibaren bu ambar tükenir. Bu surattan yedirdiğiniz yiyeceklerle ona mineral dayanağı yapmanız gerekir.
Koyu yeşil lifli sebzeler, kuru kayısı, bezelye, baklagiller, vitaminle zenginleştirilmiş darı gevreklerinin hepsi, demir bakımından çok zengindir. Bebeğinizin enfeksiyonlarla savaşan lökositlerinin ve bağışıklık sistemini kuvvetlenmesi için çinkoya da gereksinim dinler. Doğumundan 6 aylık olana kadar günlük önerilen çinko ölçüyü 4 mg. 7 aydan 3 yaşa kadar önerilen ölçüyse 5 mg’dır.
Konut terapisi yapın
Hekiminize sorarak konutta yaptığınız bazı nebatsal ilaçlar da bebeklerin soğuk algınlığına tutulmasını maniler. Nebatsal çaylarla da soğuk algınlığına karşı ihtiyat alabilirsiniz. Hepimizin bildiği, şarkısı dahi olan nane limon kabuğunun yanı gizeme mercanköşk, ıhlamur ve papatya çayları, tekerrür söyleyelim hekiminize de danışarak bebeğinize verebilir, ona hafifletebilirsiniz.
Ayrıca bıldırcın otu da özellikle geceleri çoğalan kulak sızıları için bebeğinize iyi kazanç. Ayrıca sarımsağa kokusunu veren allicin maddesi bebeğinizi soğuk algınlığından ve gripten gözetir. Onu sütten kestiğinizde mamasının içine bir ölçü sarımsak koymayı unutmayın.