Basit bir doğum için soluk teknikleri
Gebelik Eğitmeni Esra Ertuğrul gebelikte ehemmiyetli olan soluk ve ıkınma teknikleri hakkında bilgi verdi.
Basmakalıp doğumda sancıların başlamasından bebeğin doğumuna kadar geçen zamanda annenin doğru biçimde soluk alıp vermesi hem anne hem bebek için muhtelif faydalar sağlayacaktır. Annenin doğuma daha iyi konsantre olmasını ve doğum sızıları ile basitçe başetmesini sağlayacaktır. Anneye ve bebeğe daha fazla oksijen sağlayacaktır. Uygun ıkınma teknikleri ile birlikte uygulanan soluk teknikleri sancıların efektif kullanılmasını başka bir deyişle doğumun daha basit ilerlemesini sağlayacaktır. Soluk egzersizlerini doğum başlamadan evvel gebelik vaktince konutta arada sırada alıştırmalar yaparak bilmek gerekir aksi taktirde ilk kez doğum sırasında uygulamaya çalışmak galibiyetsizlikle sonuçlanabilir.
Burundan alıp ağızdan verin
Soluk alma – verme tekniklerinde dikkat edilmesi gereken birinci husus soluğun burundan alınıp ağızdan verilmesidir. Soluk alıp verme çok süratli olmamalıdır, basmakalıp süratte olmalıdır. Soluk alıp verme üç çekilde olabilir:
1- Göğüs solunumu,
2- Karın solunumu
3- Göğüs ve karın beraber karmaşık solunum
Bu biçimde soluk alma tekniklerini kendi kendinize sınayarak kolayca bilebilirsiniz. Oturduğunuz yerde dik durarak veya yatağa sırt üstü uzanarak bu soluk tekniklerinin alıştırmasını yapabilrisiniz.
Göğüs solunumu yapmak için burnunuzdan soluk alırken göğsünüzü şişirmeye ve yükseltmeye çalışın sonra usulca ağzınızdan soluğunuzu verin. Bu sırada karın bölgesi şişmemelidir, yalnızca göğüs genişlemelidir. Olağanda da sıklıkla uyguladığı bir solunum tipidir, bu sebeple yapmakta zorlanılmamaktadır.
Karın solunumu genellikle daha güçtür ancak alıştırmalar yaparak basitçe bilebilirsiniz. Bunu sınamak için bir yere dik biçimde oturun ve burnunuzdan usulca soluk alın ancak bu sırada göğsünüz değil karnınız şişmelidir. Soluk alırken göğsünüzü kaldırmayın ve genişletmeyin yalnızca karnınızın öne doğru şişmesini sağlayın. Bunları kavramak için bir elinizi göğsünüze diğer elinizi karnınıza koyabilirsiniz. Göğsünüzdeki eliniz soluk alırken kımıldamamalı, karnınızdaki eliniz soluk alırken öne doğru ilerlemelidir.
İki ayrı kısım
Doğumda soluk alıp verme harekâtlarını iki ayrı kısma ayırabiliriz. Birincisi doğum sızılarının başlamasından rahim ağzının bütün açılmasına kadar olan kısım doğumun birinci aşaması, ikincisi rahim ağzının bütün açılmasından bebeğin çıkışına kadar olan kısım doğumun ikinci aşaması.
Bu iki düzeyde değişik biçimde soluk teknikleri uygulanır. İkinci aşamanın başladığını başka bir deyişle rahim ağzının bütün açıldığını siz kendiniz kavrayamazsınız bunu size hekiminiz veya ebe söyleyecektir, bu safha başladığında soluk tekniği değişecek ve ıkınma teknikleri de ilave edilecektir. Rahim ağzı bütün açılmadan evvel başka bir deyişle ilk düzeyde ıkınma yapılmaz.
Doğumun ilk aşamasında
Doğumun ilk aşamasında muhakkak aralıklarla sancılar gelecektir ve aralarda 3 – 5 veya 10 dakika sancısız rahat yarıyıllar olacaktır. Sancısız yarıyıllarda basmakalıp ve yavaş soluk alarak dinlenmeniz gerekir. Sancı geldiği anda ise göğüs solunumu veya karmaşık solunum yapmalısınız. Doğumun birinci aşamasında karın solunumu yapılmasına gerek yoktur. Sancı başladığı anda bir kere derin solunum yapın ve daha sonra sancı kesilene kadar basmakalıp ölçüde soluk alıp vermeye devam edin. Tam solunumlar burundan alıp ağızdan verecek biçimde olmalıdır. Sancının bitmesinde bir kere daha derin solunum yaparak tekniğe son verin. Daha sonra dinlenme aşamasında hafifleyin ve hoş şeyler misalin bebeğinizin doğumdan sonraki hallerini düşünerek gevşeyin. Her sancı geldiğinde bu solukları yineleyin. Bu biçimde uyguladığınız soluklar hem sizin sancılarla basit başetmenizi sağlayacak hem de bebeğe bol oksijen sağlayacaktır.
Doğumun ikinci aşamasında
Doğumun ikinci aşamasında başka bir deyişle rahim ağzı bütün 9-10 santimetre açıldıktan sonra artık karın solunumuyapmaya başlamalısınız. Sancı geldiği anda yukarıyada anlatıldığı biçimde derin bir karın solunumu yaparak soluğunuzu tutun ve size tarif edildiği biçimde ıkının, bebeğinizi ileri doğru itmeye çalışın. Ikınma harekâtını soluğunuzu tutarak veya ağzınızdan çok yavaş biçimde soluk vererek “ıııııııııııııı…” biçiminde ses çıkararak yapabilirsiniz. Ehemmiyetli olan bu sırada karnınızı şişirip beklememeniz ve eforu boynunuza doğru değil doğum yoluna doğru itecek biçimde vermeye çalışmanızdır. Ağrı geçene kadar bu ıkınmaları yinelemelisiniz, zati bu esnada hekiminiz veya ebe size tariflerle destekçi olacaktır. Bu düzeyde göğüs solunumu yapılmaz, karın solunumu yapılır.