Az yatanlar daha kolay hastalanıyor

Günlük lüzumumuz olan ve rutin olarak asıllaştırdığımız uyku, hayatımızı fizyolojik ve psikolojik doğrultudan oldukça etkiliyor. Sıhhatli yaşamın esası olan bağışıklık sisteminden iş hayatında ki zafere, sosyal hayattan özel hayata kadar bir hayli alanda yaşam niteliğimiz uyku kumpasımıza bağlı. Uykusuz kalan bireyler daha seri hasta olurken, kumpaslı yatan fertler hem daha sıhhatli, hem de hastalıkları daha kolay yeniyor.
Kumpaslı yatmayan bireyler daha kolay hasta oluyor
Nöroloji Uzmanı Dr. Suzan Üstün, uykunun hayati bir unsur olan bağışıklık sistemine nasıl tesir ettiğini “Uyku ile bağışıklık sistemi yakın bir ilişki içindedir. Üstelik bu ilişki tek doğrultulu olmayıp, bağışıklık sisteminin uyku, uykunun da bağışıklık sistemi üzerinde tesiri büyüktür. İyi bir uyku bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesi demektir. Uykusuz bireylerin daha kolay hasta olduğu, hastaların da iyi yattıklarında daha seri iyileştikleri öğrenilen bir hakikat. Uyku sırasında beden tarafından salgılanan hormonlar uykusuzluk vaziyetinde salgılanmadığı için tüm beden fizyolojisinde kumpassızlıklar alana kazanç. Dolayısıyla, nitelikli bir uykunun, nitelikli bir hayat anlamına geldiğini unutmamalıyız.” laflarıyla açıkladı.
Uykusuzluğun neden olduğu rahatsızlıklar
Günümüzün çalışma temposu ve süratli yaşam şeklinin neticeyi olarak uykuyu çoğu zaman şuurlu olarak erteliyoruz ancak bu gidişatın bazı neticeleri var. Uykuya dalmakta eforluk, uykuyu sürdürememek, uykuda bacak hareketleri, aralıksız kabus görmek, horlamak, uykuda soluk durması, dinlenmemiş olarak uyanmak gibi bir hayli rahatsızlık günlük karşılaştığımız vaziyetler arasına girdi. Uyku bozukluğunun baş sızısı, baş dönmesi, unutkanlık, seri öfkelenmek, odaklanma eforluğu, bitkinlik gibi meselelere yol açabileceğinden bahseden Emsey Hospital Nöroloji Uzmanı Dr. Suzan Üstün, “Uyku apne belirtisine bağlı olarak oksijen seviyesinin düşmesi, damar işlevlerini etkileyerek zamanla sistemik hipertansiyon oluşmasına neden olabiliyor. Bu surattan kalp – damar hastalıkları, beyin – damar hastalıkları, obezite ve hipertansiyon meseleyi olan bireyler kesinlikle rehabilitasyon edilmeli.” diyerek mevzunun ciddiyetine dikkat çekti.