Anne ve babalar yarıyıl tatilinde nelere dikkat etmeli
Tatil evveli verilen lafların yakalamasının çocuklar açısından ehemmiyetli olduğunu vurgulayan Önal, yarıyıl tatilinde dikkat edilmesi gereken bazı noktalara değindi.
Acıbadem açıklamasında görüşlerine yer verilen Dr. Önal, tatil yarıyılında çocukların dinlenmesine ve gevşemesine izin vermek gerektiğini, tatilde çocukları devamlı ders çalışmaya zorlamanın ikinci yarıyılda çocukların ders çalışma isteğini ve motivasyonunu eksilttiğini vurguladı. Önal, bu sebeple çocukların dostlarıyla oynamalarına ve hoşlandıkları şeylerle uğraşmalarına izin vermek gerektiğini aktardı.
Çocukların derslerden tamamen uzaklaşmalarını önlemek için ara ara hafif tekerrürler yapmalarının sağlanabileceğini dile getiren Önal, bu yarıyılda çocukların disiplin şuurunu kaybetmeden eğlenmelerini sağlamak için ebeveynlerin alabilecekleri temkinler olduğuna dikkat çekti.
Önal, tatil yarıyılında; çocukların boş zamanlarında nelere yöneldiklerini izlemenin onları tanımak ve yeteneklerini geliştirmek için fayda sağlayacağını, ders çalışmanın lüzuma göre tanımlanmasının daha doğru bir yaklaşım olduğunu belirtti. Mübalağalı ders çalışma programlarının çocuklarda genel bir gönülsüzlüğe yol açabildiğine işaret eden Önal, bunun, derse karşı olan motivasyonlarını eksiltebildiğine dikkati çekti.
Çocuktan tatilde nelere dikkat etmeli, nelerden uzak durmalı?
Bilgisayar oyunlarının bir limiti olması gerektiğini çocuklara anlatmakta bereket olduğunu kaydolan Önal, bilgisayar ve reyin konsonlarının başında geçecek müddetin ne kadar olması gerektiğinin evvelden tanımlanmasının çocuklar ve ebeveynler arasında yaşanacak çatışmaların önüne geçebileceğini ifade etti.
Önal, tatilin öncelikli amacının dinlenmek olduğu ancak tamamen derslerden uzaklaşmanın mektepler açıldığında geçim meselesine neden olabileceği ihtarında bulundu.
Mektep çağındaki çocukların hayal eforları ve yaratıcılıklarının yüksek olduğunu ancak doğru alanlara yönelmeleri için sürelerini iyi idaremeleri gerektiğini dile getiren Önal, ebeveynlerin bu mevzuda mantıklı, baskıcı olmadan, hakimiyetli davranabilmeleri gerektiğini aktardı.
Önal, İlkokulun ilk senelerindeki çocukların her gün kitap okuma alışkanlığı kazanmasının ehemmiyetli olduğunu vurgulayarak, bu yarıyılda çocukların henüz yeni edindikleri okuma marifetlerini geliştirmeleri gerektiğinin altını çizdi.
Bilme biçimi ve süratinin çocuktan çocuğa değişiklik gösterebildiğini dile getiren Önal, özellikle bilme şuurunun görsel mi işitsel mi olduğunun tespit edilmesinin, ders çalışma disiplinin tanımlanabilmesi açısından ehemmiyetli olduğunu belirtti.
Etkinlik tasarılarken hep beraber eğlenilebilecek etkinlikler seçilmesinin çocuklar kadar ebeveynlerin de motivasyonunu çoğaldırdığını kaydolan Önal, çocukların ailelerin önerdiği ve hoşnut kaldıkları bir aktiflikten sonra onlardan gelen değişik tekliflere de sıcak bakmaya başladıklarına dikkati çekti.