Ailelere çocuklarının diş bakımı için 4 ehemmiyetli öneri
Kumpaslı doktor hakimiyeti, çocuğun doktor ile ilişkisinden kaynaklanan bilinçlendirme, diş fırçalama alışkanlığının kazandırılması çocuğun ileriki yaşlarda rahat etmesini sağlayacak olan en ehemmiyetli hasılatlardır diyen Bakırköy Hospitadent Diş Sağlık Kurumu Başhekimi Dt. Selma Kurtoğlu ailelere bu mevzuda ehemmiyetli önerilerde bulundu.
Çocukların diş bakımı ile alakalı merak edilenler
Çocuklarda ilk diş hakimiyeti ne zaman yapılmalıdır: 6-8 ayda ilk süt dişleri sürmeye başlar. Süt dişlerinin sürmesi ile beraber paklik harekâtı da başlar. Anormal bir vaziyet yok ise ilk diş doktoru tetkiki 2 yaşına kadar bir kere yapılmalıdır. Daha sonra hakimiyetler kumpaslı olarak 6 ayda bir yapılmalıdır.
Diş doktoru fobisi olan çocuklara nasıl yanaşılmalıdır: Çocukların diş doktorundan korkmalarında en büyük faktör anne, baba ve yakın etraftaki insanların diş doktoru hakkında konuşmaları, fobileri ve makûs anılarıdır. Özellikle diş doktoru fobisini artıracak korkutma ve tehditler çocukların fobilerinin yerleşmesine neden olur. Böyle bir vaziyette çocuk daha evvel hiç diş doktoruna gitmemiş olsa dahi diş doktoru fobisini anne ve babasından öğrenir. Sızısının giderildiğini, rehabilitasyondan sonra mutlu olduğunu söyleyen anne-baba, çocuğa çok daha pozitif bir ileti vermiş olur. Aynı zamanda rehabilitasyon safhasında diş doktoru ile kurulan iyi diyalog çocuğun diş doktoruna alışmasına da takviyeci olur. Böylece çocuk, diş doktoru ziyaretlerinin banal ve kumpaslı olması gerektiğini bilir. Böyle yetişen bir çocuğun yaşamı süresince zati dişleriyle meseleyi olmayacaktır.
Çocuklar dişlerini ne zaman fırçalamaya başlamalıdır: Çocuklar dişlerini 2-2,5 yaşından itibaren fırçalamaya başlamalıdır.
Çocuğa diş fırçalama alışkanlığı nasıl kazandırılır: Diş fırçalamayı hocanın en basit yolu anne-baba olarak ona misal olmaktır. Konut içinde büyüklerin diş fırçalamasını izleyen çocuk bu alışkanlığı çok daha basit kazanır. Bununla beraber özellikle akşam uyurken dişlerini fırçalayan anne-baba aynı zamanda çocuğun fırçalamasını da hakimiyet etmiş olur, hem de misal tavır ile ona verilecek en iyi eğitimi verir. Çocukların kullanabileceği mahsuller yeterince cümbüşlü, renkli ve çocuklara hitap edebilecek mahsullerdir. Sıhhatli mahsuller ve özellikle diş doktorun önerdiği mahsulleri kullanmalıyız.